La Socola se studiază ”sindromul Italia”

22 Ian 2018

 

22.01 iasiSpecialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ianuarie, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, pentru a studia "sindromul Italia", respectiv, modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, reuşesc să menţină legăturile familiale cu cei rămaşi în ţară.


Directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, prof. univ.dr. Roxana Chiriţă, a declarat că departamentul de Limbi şi Literatură, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine, în încercarea de a analiza fenomenul "sindromului Italia" şi consecinţele lui, a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi, conferenţiar universitar în Antropologie Culturală, şi Michaela Marchetti, antropolog, de la aceeaşi instituţie universitară italiană.
Conform lui dr. Chiriţă, "sindromul Italia" reprezintă o nouă formă de depresie, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate, pentru a lucra ca asistenţi familiali, şi care se extinde, în mod ocazional, şi la copiii pe care îi lasă acasă.
Statisticile arată că, în 2016, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi au fost internate 3.384 de femei cu depresie, iar în 2017 - 3.177 femei, în ambii ani, câte un procent de 5% dintre acestea putând fi încadrat în "Sindromul Italia".
"Foarte mulţi români au ales în ultimele două decenii să emigreze în Vest, pentru un trai mai bun. Una din ţările în care aceştia s-au integrat destul de repede şi au reuşit să îşi găsească un loc de muncă este Italia. Însă, odată cu trecerea timpului, această decizie a emigrării scoate la iveală o serie de aspecte negative, în special în rândul femeilor. Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de suferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii", a declarat Roxana Chiriţă, directorul medical al Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Potrivit acesteia, scopul proiectului este acela de a studia experienţa migraţiei reflectată la întoarcerea acasă în familiile ale căror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.
" "Sindromul Italia" se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de acest sindrom după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate. De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit", a declarat prof. Chiriţă.
Ea a explicat că, în astfel de situaţii, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Mai mult, ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o "goliciune" interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept.
"Cu acordul doamnei prof.dr. Roxana Chiriţă, în intervalul 21 - 28 ianuarie 2018, cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medici psihiatri şi vor discuta aspectele patologice diferenţiate la paciente internate în Institutul nostru, după experienţa de migraţie, precum şi implicaţiile sociale ale "Sindromului Italia", ce se răsfrâng asupra persoanelor lăsate în urmă", a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.
Potrivit acestuia, colaborarea cu specialiştii români va fi citată în raportul final al cercetării şi oferă posibilitatea publicării unor articole comune cu privire la rezultate.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:observator.ro

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Februarie 2021
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...