Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

24 Ian 2018

rsz sangeCercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care poate detecta mutaţii genetice şi proteine legate de tumori. Rezultatele lor sugerează că în curând va fi posibil să se detecteze anumite tipuri de cancer mult mai devreme decât cu tehnicile actuale.

„Un examen foarte simplu, care va permite detectarea unei tumori sau chiar o va localiza, este pe cale să vadă lumina zilei și ar putea costa doar 500 de dolari”, scrie „MIT Technology Review”. Aceasta este speranța muncii promițătoare a unei echipe conduse de Nickolas Papadopoulos de la Universitatea Americană Johns Hopkins, publicată în revista „Science”.
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică care permite, printr-o simplă proba de sânge, să identifice mutaţii în 16 gene, precum şi nivelurile aberante de anumite proteine asociate cu diferite tipuri de cancer.
Pe lângă natura lui non-invazivă și ieftină, acest instrument numit CancerSEEK este cu atât mai promițător cu cât va „identifica tumorile înainte ca ele să producă simptome, atunci când șansele de reuşită ale unui tratament sunt mult mai mari”, detaliază „Science”, într-un articol.

Aceasta reprezintă un progres major în domeniul detectării acestor boli. Sunt câţiva ani de când se dezvoltă aceste examene cunoscute sub numele de „biopsie lichidă”, ele promițând să repereze o tumoare într-o probă de sânge.
„Cele mai multe dintre aceste teste sunt concepute pentru a detecta un tip de cancer prin identificarea mutațiilor (indicând prezența unei tumori) în secvențele de ADN care plutesc în sânge”, scrie revista „Nature”.


„Ce aduce nou acest studiu - subliniază Alberto Bardelli de la Universitatea din Torino, care nu a participat la lucrare - este ideea de a asocia ADN-ul și proteinele". Cercetătorii au testat biopsia lor lichidă pe un eşantion de peste 1.000 de persoane la care a fost detectat unul din următoarele opt tipuri de cancer (colorectal, ovarian, de ficat, de stomac, de pancreas, esofagian, pulmonar şi mamar), dar care nu era în metastază. Pentru moment, eficacitatea CancerSEEK variază în funcție de tipul de cancer. El este cel mai eficient în detectarea cancerului ovarian (în 98% din cazuri) și este cel mai puţin eficient pentru cancerul de sân, cu doar unul din trei cazuri identificate.


Aceste cifre sunt suficient de mari pentru a justifica finanțarea unor studii suplimentare, susţine Nitzan Rosenfeld, cercetător la Universitatea Cambridge și director științific la Inivata, o companie specializată în biopsia lichidă. Una dintre preocupări vizează rezultate „fals pozitive”, care semnalează un cancer acolo unde nu există. „MIT Technology Review” consideră că acest risc de alarmă falsă este relativ scăzut, deoarece „doar 7 dintre cei 812 de oameni aparent sănătoși au ieşit pozitiv la test”. Cu siguranță va fi nevoie de nişte ani de muncă pentru a reduce această rată. „Cercetătorii au început deja un studiu care va testa CancerSEEK pe cel puţin 10.000 de oameni sănătoşi”, spune Nickolas Papadopoulos, care este şi consilier la Personal Genome Diagnostics, o companie de biopsie lichidă cu sediul la Baltimore.
Cercetătorii intenționează să urmărească acești participanți la teste timp de cinci ani.

Sursa: courrierinternational.com

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Octombrie 2022
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...