Cum a reuşit sistemul de învățământ din Finlanda să-l depăşească pe cel din Statele Unite?

10 Ian 2018

rsz sistem educationalFinlanda este una dintre ţările cu cel mai bun sistem educațional din lume și se pare că Statele Unite ar avea de învățat multe de la finlandezi. Sistemul finlandez edicaţional nu funcţionează pe concurență, ci pe cooperare.

Finlanda și-a dat seama la timp că competiția dintre școli și elevi nu este benefică pentru copii. Cooperarea face contrariul, acesta fiind unul dintre motivele pentru care în Finlanda nu există școli private. Fiecare instituție academică din țară este finanțată dintr-un fond public, iar cadrele didactice sunt instruite individual, iar cel mai important, părintele are încredere în instituțiile statului.


Angajaţii din învățământul din Finlanda sunt foarte apreciaţi. În Finlanda, angajaţii din domeniul educației nu sunt plătiți cu sume mici ca în Statele Unite. De fapt, munca acestora este mult mai respectată, având în vedere că finlandezii consideră că pentru viaţa unei persoane este foarte importantă copilăria. Pentru a deveni profesori sau învăţători, candidații la aceste posturi trebuie să facă masteratul, să treacă anumite examene și, cel mai important, anumite teste personalizate.


Finlanda ţine cont de cercetare. În SUA, rezultatele diverselor studii arată ceea ce este util elevilor şi ceea ce nu este benefic. În Finlanda, astfel de cercetări sunt mai întâi analizate de Ministerul Educației și Culturii, care reacționează imediat și în timp se vede dacă schimbarea operată a fost eficientă. Evident că până în prezent, modificările făcute au fost corecte. Finlandezii nu se tem să experimenteze. În Finlanda profesorii sunt încurajați să-și construiască propriile minilaboratoare în care pot explora diverse fenomele, împreună cu elevii lor, pentru care un asemenea mod de predare este mult mai interesant. Timpul acordat pentru joacă este sfânt.


Spre deosebire de SUA, unde timpul pentru joacă devine tot mai scurt, legea finlandeză impune ca, după 45 de minute de predare, copilul să aibă obligatoriu 15 minute de pauză. Ulterior, studiile au arătat că cei care au 15 minute de odihnă, după fiecare oră, au rezultate mult mai bune la școală decât copiii care nu au acest privilegiu.
Datorită încrederii reciproce dintre școală, profesori și părinți, copiii primesc foarte puține teme pe care ar trebui să le facă acasă. Părinții și școala presupun că profesorii au transmis elevilor cunoştinţele necesare și împreună consideră că nu este necesar să dea teme suplimentare. Timpul de acasă este destinat familiei, unde singurele lecții pe care trebuie să le învețe sunt cele ale vieții.


În Finlanda, aproape 97% dintrecopiii, cu vârstă de până la șapte ani, sunt preșcolari. Copiii se pregătesc deja pentru școală și îndeplinesc sarcini și fiecare copil frecventează activitatea preșcolară. Cu toate acestea, în SUA trebuie ca părinții să plătească pentru educația timpurie, ceea ce-i dezavantajează pe copiii cu o situaţie financiară precară, lucru care ar putea provoca probleme în anii următori.

Facultatea este gratuită în Finlanda. Spre deosebire de elevii americani, care plătesc mii și mii de dolari pentru a merge la facultate, finlandezii nu plătesc nimic. Pentru o diplomă de facultate, masterat sau doctorat, educația este finanțată din fondul fiscal al cetățenilor și al guvernului. Aceasta elimină o mare problemă în rândul tinerilor care nu trebuie să se teamă dacă vor avea sau nu bani pentru colegiu, iar dreptul la educație este un drept garantat pentru fiecare om.

Sursa: b92.rs

Fosile descoperite recent în Germania demonstrează că moliile şi fluturii există pe planeta noastră de cel puţin 200 de milioane de ani, ...
Vă mai aduceți aminte de acele gogoși pufoase pe care le făcea bunica de fiecare dată când mergeați la ea în vacanțe? De ce nu v-ați ...
Potrivit oamenilor de ştiinţă britanici de la Universitatea Sheffield, creierul uman are un scaner wireless pentru emoţiile umane, al cărui ...
Medicii avertizează că oprirea unui strănut poate să aibă consecinţe fizice grave. De asemenea, un strănut oprit poate să dăuneze urechii ...
Top 10

ARHIVA DE ŞTIRI

Martie 2021
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...