Joi 23 Martie |
---|
Acum la Antena Satelor |
APLAUZE PENTRU FOLCLOR (reluare) |
Urmeaza la Antena Satelor |
ASCULTĂ LIVE! |
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care poate detecta mutaţii genetice şi proteine legate de tumori. Rezultatele lor sugerează că în curând va fi posibil să se detecteze anumite tipuri de cancer mult mai devreme decât cu tehnicile actuale.
„Un examen foarte simplu, care va permite detectarea unei tumori sau chiar o va localiza, este pe cale să vadă lumina zilei și ar putea costa doar 500 de dolari”, scrie „MIT Technology Review”. Aceasta este speranța muncii promițătoare a unei echipe conduse de Nickolas Papadopoulos de la Universitatea Americană Johns Hopkins, publicată în revista „Science”.
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică care permite, printr-o simplă proba de sânge, să identifice mutaţii în 16 gene, precum şi nivelurile aberante de anumite proteine asociate cu diferite tipuri de cancer.
Pe lângă natura lui non-invazivă și ieftină, acest instrument numit CancerSEEK este cu atât mai promițător cu cât va „identifica tumorile înainte ca ele să producă simptome, atunci când șansele de reuşită ale unui tratament sunt mult mai mari”, detaliază „Science”, într-un articol.
Aceasta reprezintă un progres major în domeniul detectării acestor boli. Sunt câţiva ani de când se dezvoltă aceste examene cunoscute sub numele de „biopsie lichidă”, ele promițând să repereze o tumoare într-o probă de sânge.
„Cele mai multe dintre aceste teste sunt concepute pentru a detecta un tip de cancer prin identificarea mutațiilor (indicând prezența unei tumori) în secvențele de ADN care plutesc în sânge”, scrie revista „Nature”.
„Ce aduce nou acest studiu - subliniază Alberto Bardelli de la Universitatea din Torino, care nu a participat la lucrare - este ideea de a asocia ADN-ul și proteinele". Cercetătorii au testat biopsia lor lichidă pe un eşantion de peste 1.000 de persoane la care a fost detectat unul din următoarele opt tipuri de cancer (colorectal, ovarian, de ficat, de stomac, de pancreas, esofagian, pulmonar şi mamar), dar care nu era în metastază. Pentru moment, eficacitatea CancerSEEK variază în funcție de tipul de cancer. El este cel mai eficient în detectarea cancerului ovarian (în 98% din cazuri) și este cel mai puţin eficient pentru cancerul de sân, cu doar unul din trei cazuri identificate.
Aceste cifre sunt suficient de mari pentru a justifica finanțarea unor studii suplimentare, susţine Nitzan Rosenfeld, cercetător la Universitatea Cambridge și director științific la Inivata, o companie specializată în biopsia lichidă. Una dintre preocupări vizează rezultate „fals pozitive”, care semnalează un cancer acolo unde nu există. „MIT Technology Review” consideră că acest risc de alarmă falsă este relativ scăzut, deoarece „doar 7 dintre cei 812 de oameni aparent sănătoși au ieşit pozitiv la test”. Cu siguranță va fi nevoie de nişte ani de muncă pentru a reduce această rată. „Cercetătorii au început deja un studiu care va testa CancerSEEK pe cel puţin 10.000 de oameni sănătoşi”, spune Nickolas Papadopoulos, care este şi consilier la Personal Genome Diagnostics, o companie de biopsie lichidă cu sediul la Baltimore.
Cercetătorii intenționează să urmărească acești participanți la teste timp de cinci ani.
Sursa: courrierinternational.com