Consilierul în cadrul Direcţiei Agricole Harghita, György Erzsébet, a declarat miercuri, că cele trei produse atestate tradiţional din judeţ sunt „Pâinea tradiţională de casă Ghimeşi”, „Pâinea de Bodogaia în formă” şi „Pâinea tradiţională de casă Janosi”.
Cei trei producători au trebuit să demonstreze, printre altele, prin înscrisuri, că produsul este unul tradiţional, reţeta fiind transmisă din generaţie în generaţie, că folosesc un procedeu de lucru tradiţional dar şi că materiile din care realizează pâinea nu conţin adaosuri de aditivi alimentari.
Specialiştii Direcţiei Agricole au verificat, la faţa locului, dacă informaţiile cuprinse în documentaţii corespund cu realitatea, după care Ministerul Agriculturii a luat decizia acordării atestatelor de produse tradiţionale.
Descrierile privind vechimea reţetelor arată că, în cazul pâinii de casă cu cartofi Janosi, produsă la Ciumani, reţeta are peste 60 ani şi a fost transmisă din generaţie în generaţie, în vreme ce la pâinea de la Bodogaia reţeta se folosea încă din secolul al XIX-lea, la fel ca şi la produsul de la Ghimeş, unde a fost prezentată o listă de zestre a unei tinere, care datează din 1916 şi care cuprinde ustensile pentru pregătirea pâinii.
György Erzsébet a precizat că în judeţ există mai există şi câteva produse lactate şi de panificaţie, realizate după reţete consacrate, conform celor prezente pe site-ul Ministerului Agriculturii, sunt în curs de verificare documentaţiile pentru certificarea unor „produse montane”, dar se pregătesc documentaţiile şi pentru un produs care doreşte să obţină atestatul de „specialitate tradiţională garantată”.
AGERPRES