Caracteristici meteorologice
Vremea mai rece sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -9...5°C în primele zile , abaterile termice negative fiind de 1...5°C şi -5...7°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între -4...10°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -14...3°C în majoritatea regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni, unde se va produce brumă şi a îngheţ la sol. Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată țara. De asemenea, în zonele joase vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în centrul și sudul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiuni, procesele vegetative vor fi stagnate temporar. Sub aspect fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge răsărirea (60-100%), apariția frunzei a treia (40-100%) și înfrățirea (10-60%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive. În funcție de data semănatului, rapița se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-14 frunze) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. La speciile pomi-viticole se va semnala predominant starea de repaus biologic, în majoritatea plantațiilor. În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.) vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate
Finalizarea arăturilor adânci de toamnă. Aplicarea îngrăşămintelor minerale (fosfor şi potasiu) la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Continuarea lucrǎrilor de întreţinere în plantaţiile pomicole și viticole.