Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-o vreme în general mai rece decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -14...3°C, abaterile termice negative fiind de 1...9°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între -7...6°C, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între -17...-1°C în majoritatea zonelor de cultură, posibil mai scăzute (-20...-18°C) în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol. Sunt prognozate precipitații predominant sub formă de ninsoare, pe aproape întreg teritoriul agricol, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate, în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra local în centrul Dobrogei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii temperaturilor minime negative din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10...-15...-20°C), la culturile de toamnă se vor înregistra brunificări şi arsuri ale aparatului foliar, în special în semănăturile efectuate în afara epocii optime şi pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi vor continua răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrățirea (10-100%), în aproape toate zonele de cultură. Cultura de rapiţă din sudul, estul, centrul şi vestul ţării va parcurge predominant faza de înfrunzire (5-13 frunze). În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate.
Recomandări de specialitate
Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă şi a elementelor de rod la cele pomi-viticole. Administrarea îngrăşămintelor minerale (fosfor şi potasiu) la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară pe terenurile fără strat protector de zăpadă şi îngheţ superficial la sol.