Săptămâna 19 - 25 iunie 2015

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13...24°C, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 18...28°C, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...19°C, la scara întregii ţări. Se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile agricole. Totodată, la începutul perioadei cantităţile de apă pot depăşi local 15-20 l/mp, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Crişana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, estul Olteniei. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia, nordul şi local în centrul Transilvaniei, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, local în sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare. În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, local în sud-estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, nordul şi izolat în centrul Transilvaniei, nord-vestul, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, aprovizionarea cu apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Orzul și grâul de toamnă își vor definitiva înspicarea (90-100%), continuându-se totodată înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină (10-50%) şi recoltarea la culturile de orz. Rapița va parcurge creșterea boabelor în silicve (60-100%), precum și maturitatea deplină (10-50%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzirea (9-20 frunze), precum și formarea calatidului (10-80%). Porumbul va înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum și înfrunzirea (9-18 frunze), în majoritatea zonelor de cultură. În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar, precum și alungirea și îngroșarea axei hipocotile (10-50%). Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii, îmbobocirea şi înflorirea (10-60%). În plantațiile pomicole, atât sâmburoasele, cât și semințoasele vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge înflorirea, creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor. În general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare, etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfășura în condiţii relativ bune, exceptând zilelele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, prașile manuale și mecanice) la culturile de primăvară. Combaterea bolilor şi a dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole. Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

 

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU

 

Alte articole din categorie: Săptămâna 26 iunie - 02 iulie 2015 »

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

Calendar agrometeo

« February 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

No content to show