Cea mai mare parte a suprafețelor agricole din țara noastră sunt situate în zona cu primăveri secetoase, cu vânturi puternice și uscate. De aceea, pentru a asigura acumularea și conservarea apei în sol specialiştii recomandă ca arătura să fie făcută toamna şi nu primăvara. Precipitaţiile din iarnă facilitează descompunerea şi absorbţia substanţelor nutritive până la momentul sădirii plantelor. În plus, îngheţurile din iarnă au un rol deosebit de important în mărunţirea pământului, respectiv în afânarea lui. Solul devine astfel mai aerat şi plantele se vor dezvolta mai bine.
Un alt motiv pentru care arătura nu ar trebui să fie făcută primăvara este acela că prin arătura de primăvară putem distruge râmele care reprezintă unul dintre cele mai importante ajutoare pentru sol.
Prin natura lor râmele, consumatoare numai de materie organică moartă, o prelucrează prin tubul lor digestiv contribuind astfel, atât la afânarea solului, cât şi la îmbunătăţirea însuşirilor fizice ale acestuia. Dacă arăturile vor fi efectuate toamna aceste vieţuitoare nu vor fi afectate de organele active ale plugurilor căci la data efectuării acestor lucrări ele sunt retrase adânc în sol pentru hibernare.
Iată care sunt cele mai importante etape în pregatirea solului:
- curăţarea terenului de resturile rămase de la culturile precedente
- administrarea îngrăşămintelor organice (gunoi de grajd, compost, cenuşă, etc)
- arătura adâncă cu ajutorul plugului - pentru solurile grele se ară cam la 25-30 cm iar pentru cele uşoare, nisipoase la 20-22 cm.
Este foarte important de reţinut că solul nu se discuieşte în toamnă deoarece până la primăvară, din cauza precipitaţiilor şi îngheţurilor se va bătători atât de tare încât va trebui arat din nou la primăvară şi discuit imediat după aceea.