Radio Antena Satelor - "Viaţa la ţară": Recomandări pentru legumicultori

legume 13.04ANTENA SATELOR (8 aprilie, ora 13:03) - "Viaţa la ţară" - Realizator: Bine v-am regăsit la "Viaţa la ţară". Avem, aşadar, recomandări pentru legumicultorii situaţi în zonele fertile şi mai puţin fertile ale României. Iată că la noi se vor putea produce legume şi pe solurile care nu dau productivitate bună la hectar. La Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING" a fost implementat un procedeu prin care se pot obţine producţii bune de legume, folosind apa murdară din bazinele cu peşti, din zonele de deal.

Invitatul ediţiei. domnul cercetător ştiinţific Cristian Bulbuc ne va explica în câteva momente întregul proces, apoi vom oferi legumicultorilor din zonele tradiţionale recomandări de sprecialitate pentru această perioadă. În direct cu noi va fi doamna Silvica Ambăruş, directorul Staţiunii pentru Legumicultură din judeţul Bacău. Vom avea invitaţi pe măsura subiectului, contez şi pe participarea dumneavoastră, puteţi adresa mesaje, întrebări, fie prin sms, la 0749. 77.77.88, fie pe pagina noastră de Facebook: Radio România Antena Satelor, emisiunea "Viaţa la ţară" şi le mulţumesc celor care deja ne-au trimis acolo gândurile lor, la final de săptămână. Aşadar, se poate face legumicultură şi pe solurile mai puţin fertile, condiţia este să aveţi şi peşte, despre acvacultură este vorba, fireşte, un sistem revoluţionar, inventat de americani. Iată că a fost reprodus în premieră în România, la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING". Este vorba despre un procedeu prin care se pot obţine producţii bune de legume. Alături de noi îl salutăm şi îi mulţumim pentru participare, pe domnul cercetător ştiinţific Cristian Bulbuc. Bine aţi venit la Radio România Antena Satelor!

Cristian Bulbuc: Sărut mâna! Bine v-am găsit!

Realizator: Aşadar, este nevoie de un întreg proces acolo. Ce dotări sunt necesare pentru a putea pune la punct acest sistem?

Cristian Bulbuc: Procedeul, aşa cum aţi precizat şi dumneavoastră, preia apa din bazinul cu peşti, apa murdară, cu dejecţiile peştilor cu reziduurile de mâncare nedigerată, neconsumată şi apa aceasta, care devine toxică pentru peşti, este o sursă de substanţe nutritive pentru plantele care sunt cultivate pe aşa spusele sisteme fără sol. Adică, apa e trecută în nişte casete, umplute fie cu pietriş, /.../, orice material granular inactiv chimic, în care plantele preiau din apă substanţele nutritive, curăţă apa, iar apa curăţată este reîntoarsă în bazinul cu peşti. Această tehnologie inovativă a fost creată în Statele Unite de profesorul James Rakoczi, în anii 1970, s-a răspândit foarte rapid în toată lumea, în prezent sunt câteva zeci de mii de sisteme de acest gen în lume, iar noi, în România am implementat pentru prima oară acest sistem în perioada anilor 2006-2010, în baza unui contract pe care l-am avut cu Ministerul Agriculturii, iar în prezent avem în derulare un proiect finanţat, cofinanţat în cadrul programului a contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, cofinanţat din partea Elveţiei. Sistemul se numeşte în engleză Acvapolis, în româneşte l-am tradus noi Acvaponie. Sistemele acestea prezintă următoarele avantaje, au un consum foarte mic de apă, mult mai mic decât al celor două elemente componente. Producţia de plante se obţine aproape gratis prin rezultatul furajării peştilor, costul producţiei de peşte şi, respectiv, a legumelor, este mai mic dacă sunt produse în sistemul combinat, decât dacă ar fi produse independent. Nu sunt folosite substanţe chimice pentru fertilizare şi tratamente fitosanitare, pentru că ar omorî peştii. Pot fi amplasate în orice zonă geografică, în principal în zone pedoclimatice, defavorabile culturilor de legume. Pot fi instalatre în sere, pot fi instalate în curţi, pe acoperişul caselor, în curţile motelurilor, popasurilor turistice şi a şcolilor. Dacă sunt instalate într-o seră încălzită, asigură producţie de legume şi peşte tot timpul anului. În proiectul pe care-l avem în derulare, cofinanţat dintr-un grant din partea Elveţiei, urmează... am editat deja prima revistă de acvaponie din ţara românească, se află sub tipar primul ghid din ţară al fermierului acvaponist. Urmează să înfiinţăm câteva centre de diseminare în domeniul acvaponiei în ţară şi vom ţine nişte cursuri de iniţiere în cadrul acestor centre de diseminare la care invităm pe toată lumea care este interesată să implementeze aceste sisteme.

Realizator: Da, s-au arătat până acum fermierii interesaţi de acest domeniu, de această tehnologie inovativă? Cristian Bulbuc: Am avut în perioada asta, vă daţi seama, din anii 2009-2010, până în prezent, am avut o serie întreagă de solicitări pentru dezvoltarea acestor sisteme şi sunt câteva persoane care chiar au realizat sisteme de acestea, de capacitate, să-i zicem relativ mică, deci, ca ordin de mărime, aşa, pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi se pot obţine aproximativ 120 de kilograme de peşte şi 3-400 kilograme de legume pe an. Costul unei investiţii de genul ăsta, cu seră, cu tot sistemul, se ajunge undeva în jur de 2.000 de lei, iar recuperarea investiţiei, după calculele noastre, se produce cam într-un an jumate, un an şi două, trei luni. Realizator: 2.000 de lei este o sumă chiar rezonabilă. Ce legume putem cultiva în acel sistem?

Cristian Bulbuc: În principiu, cele care dau cel mai mult randament sunt frunzoasele, plantele condimentare, pentru că au ciclul foarte scurt. Se obţin foarte bine producţii de roşii, de castraveţi. În general, cam orice fel de legumă care se cultivă în câmp se poate cultiva în aceste sisteme. Sistemul comercial pe care l-am realizat prima oară în ţară, care ocupă 500 de metri pătraţi, poate produce în jur de 50 de tone de legume şi 5 tone de peşte pe an. /.../.

Realizator: Este încurajator ce ne spuneţi dumneavoastră.

Cristian Bulbuc: Da, este încurajator, Trebuie însă trecut la treabă. Realizator: Aşa este. Să înţelegem că legumele produse în acel sistem sunt legume ecologice? Cristian Bulbuc: Din punct de vedere, să zicem legal, nu sunt ecologice deoarece directivele Uniunii Europene nu consideră eco nici cultura hidropolică, nici acvacultura, care sunt cele două componente, cu toate că trasabilitatea hranei, furajelor peştilor este mult mai bine supravegheată în condiţiile astea, iar pe de altă parte cultura de plante se face fără niciun fel de substanţă chimică, deoarece e simplu, e logic, dacă pui substanţe chimice omori peştii.

Realizator: Da, este foarte logic, exact cum spuneaţi şi dumneavoastră /.../.

Cristian Bulbuc: Dar reglementările Uniunii Europene nu consideră aceste două culturi luate separat şi nici împreună, în momentul de faţă cel puţin, nu le consideră ca fiind ecologice. Aş vrea să mai adaug că mai multe informaţii decât cele oferite de mine acum le puteţi găsi pe site-ul proiectului www.aqua-rom.ro, pe primul site al acvaponiei româneşti, care funcţionează din 2010, www.aqua-ponics.ro sau pe site-ul Institutului Horting www.horting.ro.

Realizator: Vă mulţumim frumos pentru toate informaţiile pe care le-aţi difuzat către ascultătorii noştri. Am şi primit mesaje cu întrebări de unde trebuie să-şi ia informaţiile, să vadă mai exact /.../. Cristian Bulbuc: De pe site-uri /.../. Acolo găsesc toate datele de contact.

Realizator: Aţi stârnit interesul. Vă mulţumim frumos pentru prezenţă şi pentru această idee de afacere. A fost alături de noi domnul cercetător ştiinţific Cristian Bulbuc, de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole "HORTING". Vă mulţumim şi vă mai aşteptăm alături de noi, la Radio România Antena Satelor! 

Realizator: Am revenit. Spuneam că vremea capricioasă ne-a ţinut pe loc. Au fost şi aceste schimbări bruşte de temperatură, legumele au avut de suferit. Ce lucrări sunt recomandate în acest moment ne lămureşte specialistul. O avem în continuare alături de noi pe doamna Silvica Ambăruş, încă îi mai puteţi adresa întrebările dvs, fie pe Facebook - pagina noastră oficială, Radio România Antena Satelor, Emisiunea "Viaţa la ţară" -, fie prin SMS. Doamnă Ambăruş, iată, avem o întrebare de la un ascultător, Ludovic, din Teleorman. Doreşte să ştie cum se udă cartofii - prin bilon sau prin aspersie?

Silvica Ambăruş: Da. Cartoful timpuriu, doar acesta face parte din disciplina /.../ de legumicultură. Cartoful poate să-l ude şi prin bilon, se poate uda şi prin aspersie. Nu este o cultură care să emită pretenţii serioase; cum îi este dumnealui la îndemână - de obicei, prin aspersie.

Realizator: Vă mulţumesc în numele lui pentru răspuns. Ne scrie şi Gabriel din Miercurea Nirajului. Ne roagă să-i spunem cum se pregăteşte materialul pentru înfiinţarea culturilor în câmp. Dvs aţi mai dat o dată aceste recomandări; poate ar fi cazul să revenim cu câteva.

Silvica Ambăruş: Cum se pregăteşte materialul...

Realizator: ...săditor, pentru înfiinţarea culturilor în câmp.

Silvica Ambăruş: Da. Să-i spunem că în perioada aceasta sunt lucrări de foarte mare fineţe, răsaduri în răsadniţe sau în spaţii protejate - nu ştiu în ce loc au dumnealor de produs răsadul; că majoritatea îşi produc singuri răsadul. Lucrări de întreţinere - se controlează în fiecare oră temperatura, se fac aerisiri foarte riguroase. Acum depinde şi de zona ţării, unde ne găsim şi care sunt temperaturile de afară. Dar e vital să aerisim acum foarte mult în răsadniţe, pentru că riscăm să sensibilizăm răsadul, să-l alungim şi să scoatem un răsad nu de calitate în câmp. Se aplică tratamente pentru protecţie doar dacă este necesar. Dacă observă că sunt afide, păduchi verzi, se fac tratamente la răsaduri; dacă e trips, trebuie făcut neapărat un tratament, pentru că acesta distruge ţesuturile şi ţii planta în câmp... Rămâne tot în formă de răsad până-n vară, până-n toamnă, nu mai lăstăreşte şi nu mai fructifică, se piperniceşte ca şi cum ar fi virozată. În spaţii protejate, în locul unde sunt produse răsadurile acum, în afară de măsurile de aerisire e nevoie şi de udat - pentru că, fiind temperaturi ridicate, trebuie şi udat -, dar cu moderaţie, pentru ca să nu alungim răsadurile. Ultimul tratament se face înainte de plantare şi noi recomandăm mai mult o zeamă bordeleză, produsele cu cupru, care sunt admise şi pentru agricultura ecologică. -cât putem, să facem cât mai sănătoase produsele, fie că le consumăm noi, fie că le ducem la piaţă să le consume alţii. Să ne ferim să administrăm îngrăşămintele şi pesticidele după ureche. Noi suntem aici şi suntem gata să-i ajutăm la fiecare pas, la fiecare moment.

Realizator: Pentru că aţi ajuns la acest punct al calităţii legumelor, iată, ne scrie domnul Mocanu: "Tomatele se pot produce şi fără tratament numai cu piatră vânătă, contra manei, şi dacă se pune mraniţă de oaie". Aşa este?

Silvica Ambăruş: Da, mraniţa de oaie este cea mai bună, sigur că da. Într-adevăr, tomatele nu sunt chiar atât de sensibile, dar în a doua parte a anului, când apare mana, nu cred că rezolvăm doar cu piatră vânătă; piatra vânătă nici nu mai este, este scoasă din uz. Se foloseşte zeama bordeleză - e o zeamă bordeleză instant, nu mai e acea piatră vânătă pe care o ştim noi, acea sare care se prepara cu var; nu mai este admisă în culturi la ora actuală, ci doar zeama bordeleză, cea instant. Şi se foloseşte în concentraţie de 0,5%. Inconvenientul este că trebuie administrată după fiecare ploaie, mai ales în a doua parte a anului, când temperaturile din noapte scad, şi atunci sunt semnalmentele de apariţie a manei, când plantele sunt în stadiu avansat de fructificare.

Realizator: Şi o ultimă întrebare, pentru că timpul a trecut mult prea repede. Domnul Stavarache Iulian Titus... de fapt nu este o întrebare, este o constatare a domniei sale: "Legumele se pot produce şi pe soluri mai puţin productive, prin udare cu apă murdară, dar acea apă să nu fie poluată chimic cu alte substanţe toxice". Ce ziceţi?

Silvica Ambăruş: Da, am ascultat adineauri materialul prezentat de colegul de la Institutul Horting... Nu toată lumea are posibilitatea să facă. E, într-adevăr, la nivel de prototip, la nivel de cercetare. Eu cred că ascultătorii noştri ştiu cam cum se pune problema. E mai mult o temă de cercetare decât ceva ce poate fi utilizat pe scară largă.

Realizator: Vă mulţumesc frumos pentru prezenţă, pentru recomandările şi informaţiile utile acordate ascultătorilor noştri. Le dorim tuturor mult succes, sănătate şi spor la lucru.

Silvica Ambăruş: Cu mare plăcere!

Realizator: Spre final de săptămână, la "Viaţa la ţară", cu recomandări, cu sfaturi avizate pentru legumicultori, azi. Rămâneţi pe recepţie pentru a fi puşi la punct cu calendarul lucrărilor pentru luna aprilie. Ce probleme s-au ivit, ce lucrări sunt în plin avânt şi ce rămâne de făcut, vom afla de la specialist. O avem alături pe doamna Silvica Ambăruş, şefa Laboratorului Ameliorare din cadrul staţiunii pentru legumicultură din judeţul Bacău. Bună ziua. Vă mulţumim frumos pentru participare.

Silvica Ambăruş: Bună ziua. Sunt încântată să pot să stau de vorbă cu ascultătorii Antenei Satelor şi mai ales cred că la recomandările noastre, vor fi foarte interesaţi cei din bazinul legumicol al părţii de Nord-Est a României, şi mă refer la zona Moldovei. Când spun asta, mă gândesc că acum vorbim de o altfel de primăvară.

Realizator: Aşa este.

Silvica Ambăruş: După o iarnă săracă şi lipsită de precipitaţii, seceta îşi face simţită prezenţa, în această zonă. În Moldova, doar judeţele din Nord: Suceava şi Botoşani, au avut ceva strat de zăpadă... Când? În luna octombrie, când încă mai erau recolte pe câmp; în luna noiembrie, şi apoi în martie. Din punct de vedere al precipitaţiilor, anul acesta, primăvara aceasta cred că a fost cea mai săracă, în zona Moldovei, şi avem date de la meteorologi: cea mai scăzută cantitate de apă din întreaga ţară a fost de 10,9 milimetri înregistrată la Piatra Neamţ. O primăvară deosebită. Ce mai e deosebit pentru legumicultori, în primăvara asta? După ce am avut temperaturi de primăvară, în luna decembrie, în luna februarie, în luna martie am avut temperaturi foarte scăzute - jumătate de lună; în a doua parte a lunii martie, am avut, frecvent, temperaturi de minus 10, minus 12, minus 15 grade şi vânturi puternice. Vânturile acestea duc toate la pierderea rapidă a apei din sol. Deci, dacă precipitaţii au fost puţine şi vântul este puternic, ce se impune pentru legumicultori, ca să păstreze şi bruma de umiditate care mai este, din sol, trebuie neapărat discuit terenul şi să înfiinţeze culturile legumicole la câmp. Pregătirea terenului, în vederea înfiinţării culturilor din câmp şi solarii, e momentul, cei care încă n-au făcut, pentru epoca a doua, că epoca întâi, sunt sigură că legumicultorii din zonă şi din întreaga ţară, au încheiat înfiinţarea culturilor din prima epocă, şi acum se fac lucrările de pregătire a terenului, se aplică ierbicidele pre-plantare, cu încorporare, cu şase, opt zile înainte de înfiinţarea culturilor; sau pre-plantare fără încorporare, cu patru, cinci zile înainte de înfiinţarea culturilor. Se administrează îngrăşămintele chimice şi cele de... îngrăşămintele organice sub formă de mraniţă, pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate în luna aprilie. Care sunt aceste culturi?

Realizator: Exact asta vroiam să vă întrebăm.

Silvica Ambăruş: Da. Sunt culturile de varză timpurie şi de conopidă timpurie, culturile de gulioare, sfecla roşie se seamănă, iar spre sfârşitul lunii, semănăm direct în câmp tomatele, castraveţii, dovleceii, pepenii, fasolea timpurie, bamele şi vom înfiinţa şi culturile prin răsad. Asta trebuie la ora actuală. Să nu uităm de răsadniţe, să continuăm lucrările de acolo, să aplicăm lucrările de întreţinere a răsadurilor, să controlăm şi să dirijăm temperatura. E necesar foarte mult de aerisit. Zilele acestea au fost temperaturi, în zonă, de 28 de grade, iar în spaţii protejate, dacă nu faci aerisirea cum trebuie, rişti să îţi pierzi materialul de plantat care l-am obţinut cu atâta trudă. Spuneam că, la începutul lunii, am avut aşa temperaturi scăzute şi a fost nevoie de un consum peste normal pentru încălzire, motorină sau gaz metan, fiecare ce a folosit, sau cei care au făcut pe strat de gunoi de grajd. Se aeriseşte foarte bine, se udă zilnic, se fertilizează cu soluţii de îngrăşăminte, se aplică tratamentele pentru protecţia răsadurilor şi măsuri de călire a răsadurilor, începând cu 10-15 zile, înainte de plantare, pentru ca aceste răsaduri să fie adaptate condiţiilor din câmp. Asta se face deci printr-o aerisire progresivă. Cum e vremea la ora actuală, primăvara aceasta călduroasă, se ridică complet ferestrele din răsadniţe, se face expunerea răsadulului la lumina directă, circulaţia aerului şi se reduc cantităţile de apă, pentru ca răsadul să fie cel de calitate, atunci când vom înfiinţa cultura în câmp. Dacă înfiinţăm. Avem şi de desfiinţat, la ora actuală, în spaţii protejate şi în câmp, desfiinţăm culturile cele din toamnă, unii deja au făcut recoltarea legumelor frunzoase, spanacul, salata, rădăcinoasele, ridichiile de lună, bulboasele, ceapa verde, usturoiul verde, pentru a pregăti terenul pentru următoarea cultură.

 1. Agrometeo
 • Săptămâna 19 - 25 ianuarie 2018
  Săptămâna 19 - 25 ianuarie 2018

  Vremea caldă sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. În semănăturile tardive, cerealierele de toamnă aflate în faza de răsărire şi insuficient călite vor prezenta vârful frunzelor brunificat (1-3 cm). De asemenea, la culturile de orz şi grâu, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat va fi posibilă înregistrarea fenomenului de “descălţare” a plantelor. În funcţie de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), la nivelul întregii ţări. Sub aspect fenologic, ...

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

AGRICULTURA

NASA recomandă 12 plante de interior pentru un somn odihnitor
Foarte multă lume din jurul nostru petrece ore întregi înainte de a adormi sau suferă de pe urma unui somn
Îngrijirea pomilor fructiferi în lunile de toamnă
Septembrie și octombrile sunt lunile propice îngrijirii pomilor fructiferi, în funcție de fiecare
În via de la Dumitra a lui Harşianu musteşte pasiunea şi adevărul
O discuţie cu inginerul Octavian Harşianu despre viţa de vie şi vin se transformă, vrei nu vrei, într-o poveste
Cum se face vinul bun
Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor,
Combate musca cireşelor
Laboratorul de Prognoză, Diagnoză şi Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar Bihor recomandă ca în această
Tratament pentru combaterea dăunătorilor la pomii fructiferi
Oficiului Fitosanitar Bihor recomanda ca în această perioadă să se execute tratamentul pentru combaterea
Tratamente la pomii fructiferi
Oficiul fitosanitar Bistrita-Nasaud atentioneaza ca in aceasta perioada ar trebui sa se acorde o atentie deosebita
Boli şi dăunători în livezi
Condiţiile climaterice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea bolilor şi dăunătorilor în livezile
Salvia, planta care ține doctorul departe
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către salvie. Care este
Muşcata şi secretele ei
Chiar și în ziua de astăzi, în vasta ofertă de flori care există pe piață, mușcata este una dintre cele mai apreciate
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Săptămâna 23 - 29 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 401
Săptămâna 09 - 15 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 390
Săptămâna 02 - 08 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 390
Săptămâna 26 octombrie - 01 noiembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 19 - 25 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 365
Săptămâna 12 - 18 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 28 septembrie - 04 octombrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 360
Săptămâna 21 - 27 septembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 367
Săptămâna 31 august - 06 septembrie 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 330
Săptămâna 24 - 30 august 2015
  COTAȚII ROMÂNIA EURO/MT Semințe floarea soarelui FOB Cța 353
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Agricultorii din Lunguleţu nu au cui vinde varza şi cartofii
Situaţia agricultorilor din comuna dâmboviţeană Lunguleţu, mari producători de varză şi cartofi, este destul de
România, a opta putere agricolă a UE în 2016
Producţia agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 405 miliarde de euro în 2016, cu 2,8% mai mică
Cum se înființează o plantație de afin și alte câteva idei pentru agricultori
Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, afinele se numără printre cele mai puternice fructe cu potenţial
5 culturi de toamnă cu rod bogat și mireasmă de câștig
Conform specialiștilor, printre cele mai profitabile investiții în agricultură se numără culturile de nișă, pe
Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate
Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente
Cartoful mov - leguma din Peru, devenită cea mai profitabilă afacere a momentului în Romania
Cartoful mov - o afacere profitabilă. Datorită cerinţelor pieţei, în România ultimilor ani, multe dintre
Lista neagră a pesticidelor din UE
Catalogul Greenpeace intitulat „Lista neagră a pesticidelor în UE” a fost publicat într-o nouă
România a dat
Prețul grâului exportat de Rusia și-a reluat declinul săptămana trecută, datorită recoltelor mari din regiunea
Recomandări pentru cultivatorii de cartof
În această perioadă se recomandă efectuaria tratementelor fitosanitare în culturile de cartof. Produse
„Viaţa la ţară”, cu Tatiana Mircea: Ce facem cu terenurile agricole necultivate?
Astăzi vă propunem spre ascultare un subiect intersant. Este vorba despre terenurile din România care rămân
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Harghita: Trei sortimente de pâine - singurele produse atestate tradiţional din judeţ
Trei sortimente de pâine sunt singurele produse atestate tradiţional din judeţ, reţetele după care sunt realizate
În acest an se înregistrează cea mai bună producţie de păstrăv
Păstrăvăriile din judeţul Caraş-Severin înregistrează, în acest an, cea mai bună producţie realizată
5 idei de afaceri profitabile la sat
Persoanele care locuiesc la țară și dețin suprafețe mici de teren își pot completa veniturile cu câteva
Cultivarea tomatelor prin METODELE MASLOV – o rețetă de succes
Dacă sunteți cultivatori de tomate și doriți să vă bucurați de un rod de până la zece ori mai bogat, vă propunem
Efectele globalizǎrii asupra practicilor alimentare
Referindu-ne la practicile alimentare contemporane, câteva întrebari ne vin în minte atunci
Tehnologia cultivării plantelor medicinale. Lavanda, o cultură cu parfum de câștig
Agricultura evoluează de la o zi la alta, astfel că în unele zone, în loc de culturile de porumb sau
Măsuri pentru sporirea credibilității produselor ecologice în rândul consumatorilor
Guvernul a aprobat miercuri completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/ 2000 privind produsele
Tehnologii de cultivare a plantelor medicinale în sistem bio
Cultivarea plantelor medicinale, chiar dacă nu necesită înființarea de culturi pe suprafețe mari de teren,
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio - trei povești de succes
Cultivarea plantelor medicinale se numără printre cele mai profitabile afaceri din sectorul agriculturii ecologice.
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio. Cum să ai o afacere de succes
Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio a devenit tot mai interesantă și pentru micii agricultori din
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Apicultura ecologică – afacere rentabilă pentru export
În societatea actuală, interesul pentru produsele alimentare organice, inclusiv pentru mierea de albine, crește
Albinele nu mai zumzăie şi culeg tot mai puţin polen din cauza pesticidelor
Cercetătorii au constatat că insecticidele nicotinoide, cele mai larg folosite în agricultură, prejudiciază
Păstura – cel mai valoros produs al stupului
Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Pe scurt, păstura este un polen
Rata de mortalitate a albinelor, subiect de interes pentru cercetători
Albinele din întreaga lume ar putea în curând să poarte mici dispozitive electronice, ca parte a unui
Atenție la mierea falsificată!
Despre valoarea nutrițională și terapeutică a acestui aliment am auzit cu toții. Este important însă să consumăm
Propolisul, aliat în lupta împotriva cancerului
Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice foloseau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. Grecii il
VIDEO: Stupul care extrage mierea automat
Stupul Flow este o nouă invenție care promite să elimine procedurile grele și anevoioase de colectare a mierii din
Uimitoarele efecte ale mierii Manuka
Efectele terapeutice ale mierii sunt cunoscute de mii de ani. Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit să explice
Folosiți săpunuri naturale cu ingrediente apicole!
Săpunurile naturale cu ingrediente apicole sunt produsele recomandate de specialiştii în domeniu, deoarece ne
Cercetarea apicolă românească, rol determinant în furnizarea de tehnologii la nivel mondial
România produce, în medie, 20 de mii de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Mătasea japoneză - „bibeloul de porţelan
Cu o înfățișare exotică, găina din rasa "mătasea japoneză" are pielea de culoare neagră este acoperită de un
În acest an, producţia de lapte de vacă a crescut cu 7,3 %
    Unităţile procesatoare au colectat, de la exploataţiile agricole şi centrele de profil, peste
Mangalița de Moravița cucerește Europa
Un fermier din Timiș vrea să demonstreze că se pot face bani și dacă lucrezi în România. După ce a avut
Program pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna şi Mangaliţa
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va realiza în perioada următoare un proiect de act normativ pentru
Clujenii pot gusta gratuit preparate tradiţionale în cadrul campaniei „Alege oaia!”
Caravana de informare „Alege oaia” va ajunge la Cluj-Napoca, unde, timp de două zile, doritorii vor putea
Ministrul Agriculturii participă la inaugurarea
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă miercuri la inaugurarea "Raftului Românesc", inițiativă lansată
OMS cere fermierilor să NU să mai administreze antibiotice animalelor sănătoase
Industria agro-alimentară ar trebui să înceteze să mai administreze antibiotice pentru a stimula creşterea şi a
Această rasă de oi prolifică este apreciată la nivel mondial pentru producţia de carne
Rasa de ovine Ile de France, formată prin încrucişarea oilor mame din rasa Merinos (Franța) cu berbecii de carne
Ce boală amenință fermele de porci din România
Europa de Est se confruntă la ora actuală cu o boală care poate produce ravagii și în România. Este
Oierii români cer sprijinul autorităţilor să negocieze deschiderea de noi pieţe de desfacere externe
Oierii români cer sprijinul autorităţilor să negocieze deschiderea de noi pieţe de desfacere externe, după ce au
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Cum protejăm vița de vie contra temperaturilor scăzute și a înghețului
Protecția viței de vie împotriva înghețului și a temperaturilor scăzute este extrem de importantă pentru a
Oportunităţi, perspective şi soluţii pentru creşterea agriculturii româneşti la „Romanian Food & Agribusiness Conference 2017”
Cei mai importanţi jucători din sectorul agroalimentar vor discuta joi despre oportunităţi, perspective şi soluţii
De ce este atât de importantă pentru sol arătura de toamnă?
Din moşi strămoşi cunoaştem faptul că pregătirea terenului încă din toamnă este mult mai benefică pentru sol,
Agricultura digitală - temelia fermei viitorului
Astăzi, agricultura nu mai este imună la "întreruperea" economiei digitale: în sectorul agricol se
Promovarea afacerii agricole. 5 instrumente de Marketing pentru a obține succes
Astăzi, când deschidem paginile de căutare a unui job, suntem bombardați de oferte de genul: ”Căutăm un
Sera îngropată – o soluţie la îndemâna oricărui gosdpodar de a produce legume și în miezul iernii
Dacă doriţi să aveţi o grădină plină cu legume proaspete chiar și de Crăciun, sera subterană este soluţia ideală.
5 metode eficiente de promovare a unei afaceri rurale
Viața la țară este minunată, iar cu puțină pricepere și entuziasm, aceasta se poate transforma într-o bună sursă
Tractorul românesc, ce a fost şi ce mai este
Că marea privatizare a îngenuncheat industria utilajelor agricole, nu mai e o noutate, dar că încă mai avem
Aplicație smartphone pentru agricultură
USAMV Cluj Napoca și un furnizor de îngrășăminte au pus la punct o aplicație pentru telefoanele inteligente
Certificări în Agricultură - Standardul GlobalG.A.P. (Bunele Practici Agricole)
Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Majoritatea agricultorilor din România au doar experiență practică, fără pregătire în domeniu
Peste un sfert din populaţia României se ocupa cu agricultura în 2015, ceea ce plasează ţara noastră pe
A debutat ancheta structurală în agricultură, organizată de INS. Ce obligații au persoanele fizice
Legislaţia europeană referitoare la statistica structurilor agricole prevede organizarea şi efectuarea anchetelor
„Viaţa la ţară” cu Tatiana Mircea: „Importăm cantităţi foarte mari din specii de pește pe care le putem creşte aici mult mai ieftin”
Discutăm despre situaţia fondului piscicol din România, unde vor avea loc acţiuni de populare cu peşte şi cum se
Radio Antena Satelor -
ANTENA SATELOR (8 aprilie, ora 13:03) - "Viaţa la ţară" - Realizator: Bine v-am regăsit la "Viaţa la ţară". Avem,
Ce se întâmplă cu subvențiile fermierilor din 2018
Europarlamentarul Daniel Buda a adresat comisarului european Phil Hogan o întrebare legată de modul în care
Cum se acordă sprijinul cuplat pentru soia
Ghidul pentru solicitanţii de PLĂȚI DIRECTE şi AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORII în sectorul vegetal –
Formularul cererii unice de plată aprobat de ministrul Agriculturii
Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a semnat, în 22 februarie, Ordinul pentru
Tratamente fitosanitare recomandate pentru plantele de seră
Tratamentele fitosanitare, fie ele cele clasice, prin folosirea insecticidelor, fie cele folosite în agricultura
Fermierii cer regândirea legii vânzării terenurilor agricole
Legea vânzării terenurilor agricole îi nemulţumeşte pe mulţi dintre fermieri români, motiv pentru
Noile prevederi ale Legii Cooperativelor Agricole
Una dintre marile hibe ale agriculturii noastre rezidă din spaima fermierilor de a se asocia în cooperative, ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

CALENDARUL TRADIŢIILOR POPULARE

Cum măsurau sătenii timpul
Măsurarea timpului pentru țăranul de odinioară nu se facea exact și precis ca astăzi. ”Timpul Țăranului este mai puțin
Momentele zilei
Înainte de răsăritul soarelui Ȋn popor se spune că trebuie să te scoli înaintea soarelui, căci e păcat să răsară
«
»
 • 1
 • 2
Decembrie
Sfaturi generale: Anul se sfârşeşte şi gazda trebuie să se îngrijească de toate, să vadă dacă nu s‑a adunt
Noiembrie
Sfaturi generale: Puneţi sălcii; gunoiţi pomii; acoperiţi pomii mai gingaşi, îngropaţi via; curăţiţi pomii de
Octombrie
Sfaturi generale: Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de
Septembrie
Sfaturi generale: Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza
August
Sfaturi generale: Araţi pentru sămănăturile de iarnă şi zdrobiţi glodurile de pe camp. Puneţi gunoi pe
Iulie
Sfaturi generale: Semănaţi pentru a doua oară spanac şi varză, udaţi straturile cu apă de vale, dacă este secetă.
Iunie
Sfaturi generale:  Când e zăduf, scuteşte vitele, adăpostindu-le la umbră. Oculează pădureţii mai bine
Mai
Sfaturi generale: În mai semănaţi in, ca din două semănături să vă iasă cel puţin una: cânepa se seamănă
Aprilie
Solomon a făcut ca luna lui april e jumătate cald şi numai jumătate frig, ca să poată oamenii samana pământul, să
Martie
Mart e cea mai nesănătoasă lună; mart se numără din ziua de Sf. Toader şi ţine mai tot postul. În ziua ceea
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
Iarna
Tradiţii:   Iarna se numeşte tot răstimpul cât ţine omăt. Ea se începe la Sf. Nicolae şi durează până la
Toamna
Tradiţii:   Toamna se începe de la Sf. Maria Mică şi durează până la Sf. Nicolae, 6 decembrie. Când tună
Vara
Tradiţii:   Vara începe cu Sf. Onofrei şi durează până la Sf. Maria Mică, 8 septembrie. Miezul
Primăvara
Tradiţii:   Primăvara se începe, după unii, cu prima lune din martie, după alţii când se sfârşesc zilele
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4