O porţie de afine valorează cât 3-4 casete cu vitamine, cu specificaţia că vitaminele A, E, F, PP şi B (B1 şi B2) conţinute de afine sunt mult mai uşor de asimilat, deoarece sunt în formulă naturală.
Pentru că mulţi dintre noi cunoaştem şi apreciem proprietăţile miraculoase pe care consumul de afine îl are asupra sănătăţii, cererea pe piaţa românească a crescut considerabil în ultimii ani.
Acest lucru i-a detrminat pe câţiva fermieri din România să se îndrepte către o cultură de nişă şi anume, cea de afin.
În România se cultivă afine pe spații întinse în zona Munților Făgăraș, în apropierea Brașovului, unde solul oferă condiţii propice creşterii şi dezvoltării acestei plante.
Solul prielnic afinilor trebuie să fie mereu reavăn, cu un PH acid cuprins între 4,2-5,6. Este imperativ ca solul să prezinte un aport bun de materie organică, să fie bine afânat și drenat. Când se dorește o corecție a parametrilor solului, se recomandă inserarea unui amestec de turbă sau rumeguș de conifere, alături de corectori de aciditate.
Succesul unei afaceri cu afine pornește de la materialul săditor folosit. Oricine cumpără afin pentru grădină este bine să solicite de la pepinieră, cel puțin două soiuri diferite. Pentru o plantație de producție este bine să se planteze, cel puțin patru soiuri diferite de afin. Chiar dacă este o plantă puternică, alogamă și se autopolenizează, la o polenizarea încrucișată afinul reacționează mult mai bine. Toate soiurile sunt eficiente și dau producții marii, diferența o face perioada în care fructele ajung la maturitate și pot fi recoltate și, bineînţeles, dimensiunea fructelor”, povesteşte Nelu Orlaie, proprietarul unei pepiniere de afin din nord-vestul țării.
Întreținerea culturii de afine implică prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii de afine în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor.
În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, acestea se recoltează manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni.
Investiții majore, piedici și reușite
Cultura de afini intră pe un rod bun calitativ abia la trei, patru ani de la înființarea plantației. După opt ani, afinii ajung la maturitatea deplină, producția putând atinge trei tone/hectar. Durata de viață a unei plantații de afin este de cel puțin 45 de ani. Experții în domeniu consideră că după aproximativ trei, patru ani de la înființarea unei culturi, în cazul culturilor bio, de pe un hectar se pot câștiga între 20.000-40.000 de euro.
Reuşita unei afaceri ce are la bază cultura de afine este confirmată şi de Nicolae Moldovan, unul dintre temerarii care şi-a construit un business profitabil din cultivarea afinelor, în localitatea Recele din județul Brașov: "Abia atunci, începând cu anul trei, plantația intră pe rod calitativ cu o recoltă inițială de aproximativ 1.500-2.000 kg/hectar de afine, înregistrând o creștere anuală progresivă până în anul șapte, în care producția estimată va fi de 8 – 12 tone de afine. Toate acestea sunt realizabile cât timp se vor asigura condiții optime de cultură. Așadar, prin buget, perseverență, răbdare și multă muncă, această cultură de afine poate trece în sfera agro-business-urilor de succes”, spune acesta, citat de PAGINADEAGRICULTURA.RO.
Ioan Moldovan, economist, în vârstă de 62 de ani, a experimentat cu succes în satul Posta, pe aproape 10 hectare de teren, o cultură de afin care abia la câțiva ani de exploatare începe să producă cu adevărat. Cultura afinului, arbust ce poate fi întâlnit la altitudini de peste 1.000 de metri, e destul de pretențioasă și necesită muncă fizică intensă din momentul plantării până la strângerea recoltei.
Moldovan, împreună cu familia, au investit aproape 300.000 de euro, iar cel mai mare obstacol l-a întâlnit la desfacerea pe piața internă, în timp ce pe piața europeană a trebuit să cedeze în fața jucătorilor consacrați.
Proprietarul culturii de afin a recunoscut că a citit despre această afacere în presă, dar că a fost impulsionat să pornească afacerea de existența unui teren care aparținea familiei și care de mulți ani nu era folosit, așa că s-a gândit să-i dea o întrebuințare. „Am reținut că pentru afin era nevoie de un teren acid, or tocmai asta era caracteristica terenului pe care îl avea soacra mea”.
Despre cât de greu i-a fost să urnească afacerea Ioan Moldovan a declarat pentru AGERPRES: „Erau niște piedici fantastice, iar cei care întocmeau documentația pentru fonduri europene nu îți garantau nimic, deși cofinanțarea o aveam. Până la urmă, ne-am hotărât eu și fiul meu să studiem cum se poate înființa o cultură de afin și, ca să fim siguri de reușită, am respectat tehnologia de lucru exact ca la carte. „Am investit peste 260.000 de euro într-o plantație de afin, model pentru Maramureș și județele vecine. Fiind într-o zonă aridă, a fost nevoie să mai investim într-un lac de acumulare pe 1, 5 ha de teren. A fost nevoie să adaptăm cursul unei văi colinare care, de obicei pe timpul verii, seacă, iar în timp, pentru a avea apă, a fost nevoie de acest artificiu tehnic. Afinul e foarte pretențios în privința apei și a trebuit să caut o soluție, altfel, să transporți apa cu cisternă de mare tonaj, devine extrem de costisitor”, a mărturisit fermierul.
Cum se înființează o plantație de afin
Dacă alegeți să înființați o cultură de afin. trebuie să vă gândiți că este o investiție pe termen lung. Afinul ajunge la maturitate la vârsta de 7 ani și poate rămâne pe rod cu o productivitate mulțumitoare până la cel mult 45 de ani. Producția la o vârstă matură diferă mult de cea din primii și din ultimii ani de rodire. Cantitatea depinde și de soiurile selectate. Deci aveți nevoie de răbdare și de un buget pe măsură pentru a avea parte de aproximativ 40 de ani de venituri care să conteze.
Primul pas e găsirea terenului potrivit care trebuie să aibă următoarele caracteristici:
- să fie amplasat într-o zonă deschisă, cu mult soare;
- să fie un sol acid, cu un pH de 4,2-5,6;
- dacă nu aveți pH-ul potrivit, se recomandă folosirea gunoiului de grajd până se ajunge la cota cerută (e de preferat să nu adăugați azot din îngrășământ de sinteză, dacă vreți un fruct eco;
- e nevoie să aveți sursă de apă în apropiere;
- programul de fertilizare trebuie strict respectat și stabilit în funcție de soi și condiții piedoclimatice;
- se recomandă să se cultive mai multe soiuri în același perimetru, pentru că afinul are nevoie de polenizare încrucișată;
- alegerea soiurilor se face în funcție de locația terenului, tehnologia de cultură și perioada de productivitate dorită, având grijă să alegeți doar soiuri certificate pentru zona dv.;
- se recomandă spațierea tufelor, pentru ușurarea culesului, mai ales dacă se dorește recoltare mecanizată.
Producțiile pot fi de 14–18 t/ha dar pot fi și mai mari, în funcție de soiurile alese și de tehnologia de cultură.
Costurile inițiale pentru înființarea unei plantații de afin sunt destul de mari, acest lucru se datorează în principal următoarelor repere: costuri de amenajare a terenului, a suprafeței destinate plantației, pregătirea terenului în vederea plantării, sistemul de irigații, costurile cu forța de muncă și, evident, costurile de achizitionare a plantelor. Cu toate acestea, după ce plantele ajung la maturitate, în aproximativ cinci- șapte ani, profiturile pot crește în mod constant, dacă se lucrează ca la carte.
Ce beneficii pentru sănătate are consumul de afine
Afinele conţin în proporţie de 80% apă, iar restul zaharuri, acizi, proteine, vitaminele A, B1, B2, B3, C şi E, dar şi uleiuri şi săruri minerale. Frunzele acestui arbust şi fructele, afinele, sunt cele mai utilizate părţi ale acestei plante în medicina naturistă.
- Previn afecțiunile cardiovasculare
- Sunt antioxidant și protector al creierului
- Îmbunătăţesc vederea
- Reduc nivelul zahărului din sânge
- Au acţiune anti-inflamatoare
- Rezolvă probleme ale sistemului digestiv
- Te apără de boli ale sistemului respirator
- Regenerează ficatul
- Combat oboseala