„Persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D în sânge prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Shuji Ogino. „Cercetările de laborator sugerează ca vitamina D stimulează funcționarea sistemului imunitar prin activarea celulelor T, care recunosc și atacă celulele canceroase. În acest studiu, ne-am dorit să determinăm dacă aceste două fenomene sunt legate: care este rolul jucat de vitamina D pentru a stimula sistemul imunitar și cu ce rată scade riscul de cancer colorectal la persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D”.
Ogino și colegii săi au teoretizat că, dacă cele două fenomene sunt conectate, atunci e puțin probabil ca persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D să dezvolte tumori colorectale și, ca o consecință logică, să fie mai rezistente la răspunsul imun.
Pentru a determina dacă această teorie se susține, echipa de cercetare a strâns datele de la 170.000 de participanți, din cadrul mai multor proiecte și studii națioale de sănătate. Din rândul acestor persoane, au fost apoi selectați 318 pacienți cu cancer colorectal și 624 de persoane care nu aveau boala.
„Acesta este primul studiu care să arate efectul vitaminei D, la pacienți reali, cu privire la funcția auto-imună anticancer și arată modul în care vitamina D poate interacționa cu sistemul imunitar pentru a ridica șansele de apărare ale organismului împotriva cancerului”, a declarat Ogino. „În viitor, am putea fi în măsură să prezicem care este necesarul de vitamina D pentru fiecare individ, care să ducă la creșterea funcției imunitare și să reducă riscul de cancer colorectal”.
Citește și:
8 lucruri pe care ar trebui să le trăiești în 2015
Top 7 ritualuri ale dimineții pentru a avea o zi excelentă
Află de ce afecțiuni riști să suferi dacă te înțeapă ochii sau îi ai roșii!
Dieta rusească sau Cum slăbesc rusoaicele în două luni
10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!