Tipăreşte pagina

Vitamina D te poate proteja de cancerul de colon

Un nou studiu al cercetătorilor de la Dana-Farber Cancer Institute, afiliat Harvard, demonstrează că vitamina D poate proteja persoanele cu cancer colorectal reactivându-le vigilența sistemului imunitar împotriva celulelor tumorale.

Cercetarea, publicată de către revista Gut, prezintă prima dată argumente că există o legătură între vitamina D și răspunsul autoimun la cancer și a st demonstrat pentru un grup de studiu destul de mare. Constatarea se adaugă altor cercetări care arată că vitamina D - cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, deoarece este produsă de organism ca răspuns la expunerea la lumina soarelui - joacă un rol esențial în prevenirea cancerului.

„Persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D în sânge prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Shuji Ogino. „Cercetările de laborator sugerează ca vitamina D stimulează funcționarea sistemului imunitar prin activarea celulelor T, care recunosc și atacă celulele canceroase. În acest studiu, ne-am dorit să determinăm dacă aceste două fenomene sunt legate: care este rolul jucat de vitamina D pentru a stimula sistemul imunitar și cu ce rată scade riscul de cancer colorectal la persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D”.

Ogino și colegii săi au teoretizat că, dacă cele două fenomene sunt conectate, atunci e puțin probabil ca persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D să dezvolte tumori colorectale și, ca o consecință logică, să fie mai rezistente la răspunsul imun.

Pentru a determina dacă această teorie se susține, echipa de cercetare a strâns datele de la 170.000 de participanți, din cadrul mai multor proiecte și studii națioale de sănătate. Din rândul acestor persoane, au fost apoi selectați 318 pacienți cu cancer colorectal și 624 de persoane care nu aveau boala. 

„Acesta este primul studiu care să arate efectul vitaminei D, la pacienți reali, cu privire la funcția auto-imună anticancer și arată modul în care vitamina D poate interacționa cu sistemul imunitar pentru a ridica șansele de apărare ale organismului împotriva cancerului”, a declarat Ogino. „În viitor, am putea fi în măsură să prezicem care este necesarul de vitamina D pentru fiecare individ, care să ducă la creșterea funcției imunitare și să reducă riscul de cancer colorectal”. 

 

Citește și:

8 lucruri pe care ar trebui să le trăiești în 2015

Top 7 ritualuri ale dimineții pentru a avea o zi excelentă

Află de ce afecțiuni riști să suferi dacă te înțeapă ochii sau îi ai roșii!

Dieta rusească sau Cum slăbesc rusoaicele în două luni

10 leacuri pe bază de ceapă, recomandate în zeci de boli. Află miraculoasele rețete!

Supa verde – remediul care ține cancerul la distanță

Login to post comments