Tipăreşte pagina

Cercetătorii au identificat un grup de gene care determină procesul somnului

O echipă de cercetători a identificat un grup de gene care determină de ce unele persoane dorm mai mult sau mai puţin, ceea ce ar putea fi hotărâtor pentru a descoperi tratamente pentru a vindeca tulburările de somn, precum insomnia şi narcolepsia, potrivit unui studiu publicat în SUA.

Cercetarea publicată de revista PLOS Genetics şi realizată asupra unui grup de musculiţe de oţet le-a permis cercetătorilor să determine genele care stabilesc nevoia de somn, care sunt aceleaşi pe care organismul le întrebuinţează pentru alte funcţii, precum dezvoltarea memoriei sau învăţarea.

'Studiul este un pas important spre rezolvarea unuia dintre marile mistere ale biologiei: de ce este important să dormim', a precizat şefa echipei, Susan Harbison, medic la The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) instituţia responsabilă a studiului, alături de National Institutes of Health (NIH) din SUA.

Pentru realizarea studiului, echipa a dezvoltat până la 13 generaţii de musculiţe de oţet cu scopul de a obţine insecte care să doarmă până la 18 ore pe zi sau numai 3 ore. Datorită acestor două grupuri de control, cercetătorii au putut compara datele genetice care le diferenţiau pe cele două şi a permis identificarea până la 126 de disparităţi între diferitele gene implicate în procesul somnului.

Potrivit lui Harbison, comunitatea ştiinţifică era conştientă de faptul că harta genetică are un rol-cheie în procesul somnului, dar nu a putut determina cu exactitate care sunt genele care participă la acest proces.

'Să cunoşti rolul pe care îl exercită somnul prin procese biologice net diferite poate ajuta la explicarea faptului de ce somnul este atât de fugar', a subliniat experta.

Sursa: AGERPRES

Login to post comments