Tipăreşte pagina

Homarii simt durerea? În Elveţia, nu vor mai putea fi aruncaţi vii în apă clocotită

Oamenii sunt destul de sensibili la uciderea homarilor comparativ cu alte animale. Se pare că există mult stres asociat cu aruncarea homarilor într-o oală de apă fiartă. Institutul Lobster din Maine susține că sistemul nervos primar al homarului este cel mai similar cu sistemul nervos al unei insecte.


Homarii reacționează la stimulente bruște, cum ar fi să-și zdruncine cozile atunci când sunt puse în apă clocotită, dar nu au creiere complexe care să le permită să proceseze durerea ca oamenii și alte animale.

Majoritatea consumatorilor nu văd procedura asemănătoare cu uciderea unei muște sau unui țânțar.

Se pare că homarii inspiră mai mult compasiune decât puii, porcii sau peștii, deoarece este unul dintre puținele "alimente" pe care bucătarii trebuie să le omoare în timpul gătitului.

Cercetarea dacă aceste creaturi simt sau nu durere este încă neconcludentă. (PM)

Guvernul elvețian a interzis practica culinară care constă în punerea de homari vii în apă clocotită, adăugând că aceştia vor fi ucişi înainte.

În cadrul unei revizuiri a legislației privind protecția animalelor, guvernul federal a subliniat că, începând cu 1 martie, „practica de a pune homari vii în apă clocotită, comună în restaurante, nu va mai fi autorizată”. Apărătorii drepturilor animalelor și oamenii de știință cred că homarii și alte crustacee au sisteme nervoase complexe și că simt durerea atunci când sunt fierte.

În plus, potrivit ordonanței, crustaceele nu vor mai putea fi transportate pe pat de gheață sau în apă cu gheață și vor trebui ţinute în „mediul lor natural”.

Sursa: rador.ro

Login to post comments