Tipăreşte pagina

Un nou tip de fulg de zăpadă, descoperit de oamenii de ştiinţă

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din oraşul Luleå, nordul Suediei, au descoperit un nou tip de fulg de nea, informează Sveriges Radio. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători din cadrul "Academiei Zăpezii", o structură deschisă recent în cadrul Universităţii.


Noul cristal de zăpadă a putut fi studiat cu ajutorul unui aparat roentgen.

"Este minunat că avem un nou instrument, un aparat roentgen, cu care putem vedea cristalele de zăpadă. Cu ajutorul lui am găsit fulgi de zăpadă, a căror descriere nu se regăseşte în literatura deja existentă.

Acesta este un nou tip de fulg de nea" - a declarat cercetătorul în domeniul mecanicii experimentale Johan Casselgren.

Potrivit afirmaţiilor sale, la prima vedere, fulgul de nea seamănă cu o stea, însă, spre deosebire de cristalele deja cunoscute, noul fulg descoperit de suedezi are o mică trompă.

De asemenea, acesta are o formă alungită. Johan Casselgren a precizat că fulgul a fost găsit într-o zăpadă proaspăt căzută. Atunci când zăpada se învecheşte şi se întăreşte, fulgii se transformă în cristale de gheaţă, care seamănă mai mult cu o sferă.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din oraşul Luleå intenţionează să studieze proprietătile mai multor tipuri de zăpadă pentru a afla ce se întâmplă cu ea, de exemplu atunci când este bătătorită de roţile maşinilor sau atunci când este adunată de utilajele de deszăpezire.

Sursa: rador.ro

Login to post comments