Tipăreşte pagina

Deşertul inundat – un loc unic în lume unde peștii își depun icrele în nisip (GALERIE FOTO)

Nu putem pune la îndoială faptul că Terra a fost binecuvântată cu structuri care crează adevărate spectacole naturale unice, care îţi taie respiraţia. O dovadă în acest sens este Parcul Național Lençóis Maranhenses, situat în statul Maranhão din nord-estul Braziliei.

La prima vedere, Lençóis Maranhenses arată ca un deșert în adevăratul sens al cuvântului, însă nu este chiar așa. În ciuda aparenţelor, deşertul se bucură prezenţa binevenită şi totuşi, neaşteptată a apei, ceea ce face ca zona să pară, pe cât de stranie, pe atât de spectaculoasă.

Parcul Naţional Lencois Maranhenses Bazilia

Condiţiile geografice deosebite de aici fac posibilă prezenţa uneia dintre cele mai ridicate rate a vijeliilor din deşerturi: ploi de la 1000 la 1500 mm/an. (comparativ cu deşertul Sahara care primeşte sub 100 mm/an).

Înființat în anul 1981, parcul se întinde pe o suprafaţă de 1550 de kilometri pătrați și este străbătut, în sezonul ploios, de mici lagune. Apa se acumulează în văile dintre dunele de nisip și formează lagune clare și verzi, care ajung să se evapore sau să se piardă în nisipul fin între lunile iulie și septembrie. Rezultatul este un peisaj cu adevărat incredibil - un deşert cu petece largi de apă albăstruie-verzuie.

Parcul Naţional Lencois Maranhenses unic în lume

Zona este, de asemenea, locul unde vom regăsi o mare varietate de pești care, în ciuda dispariției aproape complete a lagunelor în timpul sezonului uscat, își depun ouăle în nisip. Acestea eclozează la începutul anului când apele îmblânzesc din nou nisipul.

Şi mai interesant este faptul că atunci când lagunele au suficientă apă şi devin mai adânci se crează un mediu prielnic ce asigură existenţa unui număr mare de peşti. Aceştia se zăresc pe fundul apelor cristaline şi din păcate mor odată cu venirea secetei, în afară de peştele lup denumit şi peştele tigru capabil să supravieţuiască şi în timpul sezonului uscat.

parc 7

În ciuda frumuseţii oferite de lacuri, economia Lençóis Maranhenses (declarat parc national pentru protejarea faunei sălbatice unice) nu se bazează pe turism, ci pe industria siderurgică şi pe agricultură.

Acolo unde se găseşte apă, viaţa prosperă iar deşertul Maranhao - cu o lungime de 95 km şi o lăţime de 48 km - nu face excepţie. Peştii, moluştele, crabii şi broaştele ţestoase sunt doar câteva dintre speciile care populează mlaştinile în perioada umedă, însă dispar uneori în timpul secetelor.

parc 2 captura

Se spune că cel mai potrivit loc pentru a privi păsările este la marginea deşertului. Specii exotice precum Masarico, Blue Marreca şi Trinta Reis se găsesc în regiunea vastă a mangrovelor.

Login to post comments