Iată câteva dintre acestea, surprinse în imagini de fotografii pasionați:
1. Vulcanul cu lavă albastră
Unul dintre cele mai impresionante și uimitoare fenomene ale planetei se petrece în insula Java din Indonezia. Vulcanul Kwah Ijen este celebru pentru fenomenul straniu pe care îl produce: erupția sa cu flăcări albastre.
Deși la prima vedere pare că vulcanul „scuipă” lavă albastră, lucrurile nu stau chiar așa… culoarea albastră este cauzată de o reacție chimică între sulful din vulcan și oxigen. La contactul cu aerul, sulful arde cu flacără albastră, care plutește deasupra lavei incandescente.
La presiuni și temperaturi ridicate, de peste 600 ° C, râurile de lavă ies la suprafață, iar în contact cu aerul, vaporii de sulf capătă o culoare albastră extrem de spectaculoasă.
2. Cerul dezlănțuit pe râul Catatumbo (Venezuela)
Pe râul Catatumbo, din Venezuela, se întâmplă unul dintre cele mai bizare fenomene naturale. Timp de 160 de zile pe an, aici au loc furtuni cu tunete și fulgere ce par să vină de pe altă planetă.
Fenomenul este cunoscut ca „Beacon of Maracaibo”, „lumina de la Catatumbo” sau „furtuna care nu se termină niciodată”. Toate aceste denumiri au legătură cu locul în care râul Catatumbo întâlneşte lacul Maracaibo, loc unde există o medie anuală de 260 de zile cu furtună.
Cerul este iluminat aici cu mii de blitz-uri produse de electricitate naturală. Furtunile pot dura până la 10 ore pe zi și pot înregistra 280 de fulgere pe oră. Locul a intrat în Cartea Recordurilor pentru „cea mai mare concentraţie de fulgere”, cu o rată anuală de 250 de fulgere pe kilometru pătrat.
3. Copacii pictați de natură
Chiar dacă par doar niște picturi extrem de bine realizate, copacii din imagine sunt adevărați. Este vorba de o specie de copaci ce pot fi găsiți în Filipine și în Indonezia, cunoscuți sub denumirea de eucalipt-curcubeu, cărora natura le-a îmbrăcat scoarța într-un potpuriu de culori.
Eucaliptul-curcubeu este un copac îmbrăcat într-un înveliş moale, de culoare galbenă – maronie, care în momentul în care ajunge la maturitate se transformă într-o adevărată operă de artă. Trunchiul acestuia se colorează într-un mod uluitor, plecând din nuanţe de verde, albastru şi portocaliu, până la roşu, roz, lila sau fuxia.
Copacii au nevoie de foarte multă lumină pentru a se putea dezvolta şi niciodată nu ar putea rezista unui îngheţ. În habitatul lor, la maturitate pot ajunge chiar şi la 70 metri înălţime.
4. Impresionanta migrație a crabilor din Insula Crăciunului
Insula Crăciunului sau Kiritimati este situată în Oceanul Indian. Are o populație de 5.000 de oameni și… peste 120 de milioane de crabi. În cea mai mare parte a anului, aici găsim un colţ de rai cu păduri dese şi peisaj montan superb. Cu toate acestea, o dată pe an, ea poate fi un adevărat coşmar pentru cei care se tem de animalele cu multe picioare.
Toamna târziu, în perioada octombrie-noimebrie, crabii roşii migrează dinspre păduri spre plajă, pentru a se împerechea, creând un spectacol impresionant. Fenomenul, care coincide cu fazele lunii, durează, în general, cel puţin o săptămână, masculii ajungând întotdeauna înaintea femelelor la apă. După împerechere, masculii se întorc în pădure.
5. Copacii învăluiți în pânză de păianjen
În 2010, sezonul ploios din Pakistan a fost devastator, inundând zeci de orașe si sate. Chiar dacă, din păcate, aceste au inundații nu au fost fost cu mult diferite de altele – oamenii au fost strămutați, multe case au fost distruse, râurile au ieșit din matcă – fenomenul a avut o consecință cu totul unică.
Odată ce ploaia s-a oprit, oamenii au început să observe ceva ciudat: copacii erau înfășurați în pânză de păianjen. Din cauza ploilor care par a nu se mai opri, păianjenii sunt forțați să migreze înspre locuri mai înalte.
Atunci când nivelul apelor crește, ei se „cațără” în copaci și-i învăluie în pânze enorme. Din fericire, copacii nu sunt puși în pericol de aceste pânze.