Tipăreşte pagina

Un nou val de secetă va traversa România în această vară

Un nou val de secetă, similar cu cel din vara anului trecut, va traversa România. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sud, sud-est și est estimează experții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu indică la nivelul României, pentru vara 2016, un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obișnuit, în special în partea de sud, sud-est, est și vest a țării.

În aceste zone temperaturile medii lunar vor putea depășii frecvent normele perioadei, și nu în ultimul rând, temperaturile maxime peste 35 de grade, acele zile caniculare vor fi din ce în ce mai frecvente și persistente”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe, Elena Mateescu, director adjunct al ANM.

În aceleași zone, datele indică pentru această vară cantități de precipitații sub normele climatologice. În partea se sud, sud-est și est a țării vor exista valori de sub 40 litri/m2, valori insuficiente pentru consumul de apă al plantelor aflate în fază cu cerințe deosebit de ridicate.

„În aceste condiții este posibil să vorbim de o accentuare a fenomenului de secetă și în vara 2016, comparativ cu anul 2015, care a înregistrat o accentuare a fenomenului în special în lunile iulie și august. Așadar, stresul termic din lunile iulie și august, asociat cu deficitul de precipitații, va putea să determine o intensificare a fenomenului de secetă”, a mai spus Mateescu.

Prezentă în cvadrul discuțiilor, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer a precizat că situația existentă trebuie foarte bine comunicată astfel încât agricultorii să-și ia din timp măsurile necesare.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Te-ar mai putea interesa si:

O gură de aer proaspăt! Plante de apartament care îmbunătățesc calitatea vieții
Fagul, copacul fermecat. Arborele legendelor
Istoria complexă a măslinului, copacul cu "fructe de aur"

Login to post comments