Tipăreşte pagina

Boți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

„Boții“ sunt niște găluști țărănești din brânză de vaci care se fac în Apuseni în cătunele moților de dincolo de „creasta geografica“ sau „creasta militară“, cum i se mai spune (adică dincolo de ceea ce se vede din vale).


Cu creasta asta „militara“ e o intreaga poveste. Cine crede ca Marea Unire s-a datorat numai Adunarii romanesti de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 si intelectualitatii greco-catolice, are o viziune naivo-patriotico-idilica asupra istoriei.

Marile puteri victorioase hotarasera, destul de corect, sa imparta infrantul si destramatul Imperiu Austro-Ungar dupa criteriile populatiilor majoritare.

Aveau loc recensamanturi, se facusera harti ale tuturor provinciilor imperiale dupa nationalitati, se pregatea infiintarea de noi tari si frontiere.

Ungaria inaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, harti ale Transilvaniei in care zona montana, platourile locuite numai de romani din Maramures, Oas, Hateg, Lapus, Apuseni, Nasaud etc. - apareau ca pustii, fiind dincolo de „creasta militara“, de ce se vedea din vaile accesibile.

Intr-o prima varianta, populatia maghiara, aglomerata in orase si in satele de campie, aparea ca majoritara in Ardeal, cu consecintele ce ar fi urmat de aici.

E meritul unor misiuni de geografi francezi (guri subtile rostesc acum, cu pacat incert, cuvantul masoni) de-a fi urcat pe toate cararile transilvane si de a fi inventariat si anuntat existenta a numeroase comunitati romane, acolo unde hartile maghiare marcasera pete albe, lucru ce a contribuit, determinant, la decizia marilor puteri de la Trianon.

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

Alte rețete recomandate:

Login to post comments