Tipăreşte pagina

Șalău cu maioneză (reţeta Kerei Caliţa)

Pe la 1830, Sfatul Orășenesc al orașului București, sub blânda păstorire a boierului Grigore Grădișteanu, a hotărât ca în fiecare văpsea (adecă sectoarele orașului de astăzi), să construiască câte un puț cu magnet pentru atragerea trăsnetului, spre fereala caselor de spaima focului.

Inginerul statului, Blarenberg baron Vladimir, consimte proiectul, adecă îl aprobă și chiar îl îmbunătățește, nu un puț, ci un turn se va înălța falnic.

Sfatul Orășenesc, pe vremea aceea, mai avea un tipic, se aranja un bufet suedez cu feluri de preparate dintre care unul de pește, neapărat. Șalăul cu maioneză a fost piesa centrală care a decorat cu plină râvnă și bună rânduială bufetul primăriei. Pentru zece boieri din consiliu s-au pregătit 2,5 kg de șalău de Dunăre, fără cap, fără șiră, fără oase, fără pieliță, care s-au pus la fiert într-un cazan plin cu supă de legume.

Focul ardea nu prea tare și se stingea pe loc înainte de a atinge punctul de fierbere, să nu se strivească frumusețile și albele fileuri de șalău.

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate

Maioneza este prea știută și cunoscută, dar atunci s-au frecat 10 gălbenusuri fierte tari și 10 gălbenușuri crude cu lămâie, sare și ulei de măsline adus din Volos, până s-a umplut .........................

Citeste continuarea pe Kera Calita

Alte rețete recomandate:

Urmărește AICI mai multe clipuri cu REȚETA ZILEI

Login to post comments