Legumele pot fi conservate fiecare în parte sau în combinaţie, obţinându-se diferite amestecuri de legume mărunţite sau transformate în pastă. Aceste conserve sunt folosite apoi la ciorbe şi la multe mâncăruri gătite sau chiar ca aperitiv.
Vezi mai multe rețete AICI - Cartea de bucate AS
Înainte de conservare, trebuie făcută o atentă selecţie a legumelor, păstrându-le pe cele coapte şi fără părţi lovite şi eventual alterate. Este recomandată utilizarea sării geme, nu cea recristalizată, deoarece aceasta conţine iod care poate înmuia murăturile.
În continuare, două retete de toamnă, la care folosim gogoşari şi ardei capia. Pasta picantă de gogoşari şi capia este folosită pentru ciorbe, la sosuri pentru carne, iar prepararea acesteia este simplă şi rapidă. Se iau cantităţi egale de ardei capia şi gogoşari, iar la fiecare kg se pune câte o linguriţă de sare grunjoasă.
Sunt îndepărtate cotoarele şi seminţele gogoşarilor şi ardeilor, după care aceştia sunt daţi prin maşina de tocat. Într-o oală cu fund dublu se toarnă puţin ulei, după care adăugăm ardeii şi gogoşarii, puţin piper măcinat, boia iute şi sare în proporţia menţionată şi se lasă la fiert timp de o oră, amestecând din când în când pentru a nu se prinde fundul cratiţei. După aceea, pasta fierbinte este turnată în borcane cu capac, fiind lăsate la răcit.
Ardeii capia şi gogoşarii reprezintă o parte a ingredientelor folosite pentru a prapara zacusca, un amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate. Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, care s-ar traduce prin gustare, însă în limba română are acest sens de amestec de vinete, gogoşari, ardei capia, ardei gras, roşii şi ceapă. Metoda de preparare este simplă, însă necesită destul de mult timp.
Citeste articolul complet pe rri.ro
Alte rețete recomandate: