Era mereu obosită, muncea la spital şi policlinică doar ca să suplimenteze veniturile. Deşi se pregătea pentru o carieră liniştită de medic internist la Fălticeni, Sofia Ionescu a devenit prima femeie neurochirurg din lume.
A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1945, ca studentă a lui Dimitrie Bagdasar.
De la 15 octombrie 1943, efectuează un stagiu de internat în Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul Nr. 9 din Bucureşti, intrând în prima echipă neurochirurgicală, alături de profesorul doctor Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neorchirurgiei româneşti, şi doctorii Constantin Arseni şi Ion Ionescu, viitorul ei soţ.
În anul V de facultate, în 1944, a făcut prima sa operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament, intervenţia sa fiind recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg, din 2005.
Sofia Ionescu şi-a susţinut doctoratul în medicină şi chirurgie în 1945, iar în anul următor a participat la concursul de secundariat.
A făcut echipă cu Constantin Arseni şi Ion Ionescu, soţul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală, unde a activat până în 1990, când slăbindu-i vederea, a acceptat pensionarea.
A avut pacienţi celebri: pe soţul Mariei Tănase, soţia lui Gheorghe Gheorgiu-Dej, una dintre soţiile şeicului Zayed bin Sultan Al Nahyan din Abu Dhabi, artişti, prinţi, poeţi, dar şi mulţi reprezentanţi ai elitei comuniste.
Profesor universitar, membru al Societăţii Române de Istorie a Medicinei, Sofia Ionescu a fost declarată medic erou de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album, alături de alţi 65 de renumiţi medici. Sofia Ionescu a încetat din viaţă în anul 2008 şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu.
Sursa: romania-actualitati.ro