Proprietăţile unei diete sănătoase pot fi aplicate tuturor sectoarelor populaţiei, deşi dieta are o deosebită relevanţă pentru persoanele de vârsta a treia, ca urmare a vulnerabilităţilor şi diverselor patologii.
În acest sens, este esenţială o alimentaţie echilibrată şi acordarea de atenţie proporţiilor nutrienţilor generali din care trebuie să fie formată.
O astfel de dietă trebuie să cuprindă: hidraţi de carbon (în proporţie de 60%, pentru a recupera consmul de energie), grăsimi (procentul poate ajunge până la 30%, fiind benefică reducerea grăsimilor de origine animală şi înlocuirea lor cu cele de orgine vegetală), proteine (un 15% este proporţia adecvată pentru a exista un echilibru între macronutrienţi), fibre (esenţiale pentru a menţine tranzitul intestinal şi a regla glicemia şi colesterolul).
Totodată, alţi factori sunt la fel de importanţi: realizarea de activităţi fizice moderate, consumul unei cantităţi optime de apă, medicaţia necesară şi afecţiunea celor care-i înconjoară.