Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele 10 luni, facturile la energia electrică au crescut cu peste şapte procente, la energia termică, cu circa 3%, iar gazele s-au scumpit cu aproape 2%. Toate creşterile de preţuri de anul acesta se văd în inflaţia anuală, care a ajuns la 2,6% în octombrie.
Ministerul Agriculturii a depus recent o solicitare la Consiliul Concurenţei în legătură cu aceste scumpiri la produsele alimentare. Potrivit ministrului de resort, Petre Daea, aceste majorări de preţuri se explică prin prisma faptului că este un decalaj între ofertă şi cerere.
Daea afirmă că piaţa internă se alimentează din două surse: sursa - gospodării populaţii, înţelegând păsările care sunt crescute în gospodării şi aici se alimentează autoconsumul şi excedentul se duce pe piaţă şi a doua sursă sunt fermele, exploataţiile avicole, care sunt destinate producerii de ouă, unde întreprinzătorii au reuşit să facă ferme puternice, bine aşezate, cu un grad de siguranţă ridicat privind calitatea produsului şi securitatea lui.
La această dată, toamna, de regulă, când temperaturile scad, curba de ouat de la gospodăriile populaţiei scade, deci scade şi numărul de ouă; scăzând numărul de ouă, autoconsumul nu se mai poate alimenta în întregime din gospodăriile populaţiei, nu mai există evidenţe, nu mai există nici excendent care să apară pe piaţă şi avem un număr de ouă mai redus.
Ministrul mai spune că la această ofertă scăzută a contribuit si asanarea unor ferme din Europa, ca urmare a scandalului fipronilului, în Franta, în Olanda, în Belgia. De asemenea, o reducere de efective a păsărilor ouătoare si în Polonia, datorită scandalului la salmonella.
Sursa: romania-actualitati.ro