Aceeași valoare din prima de sănătate o vor putea deduce și firmele. În plus, prima la pensia facultativă va putea fi dedusă pentru valori de până la 400 de euro pe an, pentru fiecare salariat.
Analiştii fiscali se aşteaptă ca salariații și angajatorii să folosească aceste facilităţi mai mult decât acum, chiar dacă sumele vor fi recuperate după câteva luni. „De anul viitor, primele acestea vor fi un instrument de recrutare și de retenție, pentru că nu vor fi taxate nici cu impozit pe venit, nici cu impozit pe profit.
Depinde doar de angajator dacă va dori să le ofere, pentru că el le va plăti, și depinde de el dacă dorește să-și asume acest impact asupra fluxului de numerar”, ne-a spus Ana-Maria Miron, Managing Partner al casei de avocatură Ionescu Miron.
Mai exact, firma va plăti primele lunar, dar costul cu ele și-l va scădea din cheltuieli după câteva luni sau chiar un an. „În condițiile în care va exista creștere economică este posibil ca primele de asigurare voluntară să crească. Numărul celor care optează pentru asigurarea de sănătate sau pensie privată în prezent este destul de mic, pe de o parte, pentru că nu beneficiem de o educație consistentă în direcția investițiilor de acest gen, iar, pe de altă parte, pentru că potențialii beneficiari sunt de multe ori prea tineri să își imagineze că se pot îmbolnăvi sau să se gândească la pensie”, ne-a spus Carmen Sminticiuc, Payroll and Temporary Workforce Manager la compania de resurse umane Lugera.
Pe lângă acest fapt, asemenea beneficii sunt acordate preponderent de către firmele mari și de multinaționale. Și mai este o problemă. De cele mai multe ori, aceste companii îi lasă pe angajați să aleagă ce beneficii vor în cuantumul unei anumite sume.
Mai multe pentru veniturile mici
O altă facilitate cuprinsă în noul Cod Fiscal este majorarea plafonului salarial până la care se acordă deducerea personală. Din 2016, deducerea va fi acordată pentru cei cu un venit lunar brut de maximum 1.500 de lei, cu 50% mai mult decât în prezent.
În plus, această deducere va crește cu 50-150 de lei, față de valoarea actuală, în funcție de numărul de persoane avute în întreținere.
Citeste continuarea pe jurnalul.ro
Cum vor fi recalculate pensiile pentru grupa I şi a II a de muncă
Pe ce cheltuie românii cei mai mulţi bani
Investiţii în folosul călătorilor cu trenul