Ce trebuie să ştim despre ouă roșii, cozonac și vinuri

La întoarcerea de la biserică se pune masa de Paști. În unele zone, masa de Paști se pune imediat ce se împarte lumina de Înviere la biserică, la miezul nopții de sâmbătă spre duminică. În alte zone, se scot cu lopata mici petice de pământ cu iarbă verde și proaspătă care se pun la intrarea în casă, în fața ușii, pe care se pășește la venirea de la biserică.

Mai peste tot, tradiția cere ca înainte de așezarea la masă, fața să se spele cu apă neîncepută (prima apă luată după miezul nopții) din cană nouă, în care s-au pus: un ou înroșit, unul alb, un ban de argint, un fir de iarbă etc. Spălatul pe faţă dă sănătate, face fața frumoasă, asigură spor în toate. Mezinul casei ia banul și oul.

Masa de Paști este bogată în această zi și la cei săraci. Nu lipsesc de pe masă ouăle roșii și colorate, pasca și cozonacul, vinul roșu, carnea de miel, peștele, pâinea proaspătă și alte numeroase bunătăți. Masa începe cu ciocnitul ouălor roșii, cu vârful, moment în care cei doi dialoghează: Hristos a înviat! Adevărat a înviat! În ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare, se spune că transpiri tot anul. La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, existând credința că acesta aduce sănătate pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

Evident, meniul de Paști conține și mâncare gătită după variate rețete care folosesc ouă, carne de miel sau ied (cum sunt: ciorba, stufatul, drobul), brânză (plăcinte, brânzoaice), cocă de cozonac (colaci, păscuțe), legume, verdețuri etc.

La o masă care se respectă se pot deosebi în derularea mesei, multe bunătăți grupate pe rosturile lor: pască și ouă roșii, aperitive (drob, pateuri, rulade, chec-aperitiv, ouă-umplute), ciorbă/borș de miel, sarmale (sarmale cu păsat), miel (friptură, grătare, frigărui), mușchi de vită, pește, pasăre (pui, rață, curcan), iepure, patiserie, plăcinte, cofetărie, cozonaci și băuturi (neapărat vinul roșu ritualic). O zicală potrivită pentru mesele de Paști: „Trei zile, masă-ntinsă!“

Ce trebuie să ştim despre vopseaua de ouă

Oul pascal își are originea în vremuri imemoriale, fiind simbol cu multiple semnificații la toate culturile. Aproape fără excepție, a simbolizat nașterea, începutul, reînvierea dar și nemurirea, semnificații pe care le are și în cultura creștină. Tradiția cere să se înroșească ouăle de Paști, obiceiul rememorând episodul uciderii Mântuitorului, când sângele trupului său răstingnit pe cruce s-a scurs peste ouăle din coșul adus de mama sa – Maica Domnului, înroșindu-le. În multe arii culturale (țările occidentale), ouăle se vopsesc și în alte culori vii, sugerând primăvara, vigoarea vieții etc. În partea de vest a țării s-a extins obiceiul decorării ouălor cu abțibilduri (imagini de simboluri pascale: iepurași, puișori, flori), foarte apreciate de copii, dar considerate păgâne de oamenii bisericii. Tot din partea vestică a țării a provenit și tradiția mascării cu frunzulițe a oului la vopsire pentru a obține efecte cromatice originale. O artă sublimă s-a consacrat în legătură cu ouăle încondeiate (înpestrițate, mărgelate etc.) care are o lungă tradiție în spațiul central-estic al Europei, care cuprinde și partea de nord-est a României.
Aditivii din vopseaua de ouă : 21 de aditivi alimentari în vopsele pentru ouă

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 17 tipuri de vopsea pentru ouă din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate următoarele vopsele de ouă : Take (vopsea de ouă sidef marmorat, vopsea de ouă granulată, vopsea de ouă lichidă), Colours Heitmann (vopsea stick paint, pearl, brillant, glitter, glamour), Secom Onix Impex (vopsea Onix), Dr. Oetker (vopsea Carmin), Dr. Oetker ( kit pentru Ouă de Paşte), Polyrom Impex (vopsea solidă și vopsea lichidă), Alex & Comp (vopsea solidă și lichidă roşie, verde, galbenă), Alex & comp (lac pentru ouă), Dr. Oetker (vopsea Gallus) și Gordena Impex (vopsea Imperial Multicolor şi hârtie pentru vopsit ouă roșii). Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. În cele 17 tipuri de vopsea analizată au fost identificaţi 11 coloranţi alimentari (E102, E104, E110, E122, E124,E131, E133, E142,E151, E171 si E172), 3 conservanţi alimentari (E200, E203 si E211), 2 corectori de aciditate (E270 şi E524), 2 agenţi de îngroşare (E410 şi E415), 1 acidifiant – E330, 1 agent de umezire - E422 şi 1 stabilizator – E555.

8 dintre aceste vopsele conțin Azorubina, E122, un colorant roșu toxic, folosit în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reacții la persoanele care nu tolerează aspirina. Este un aditiv interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia.
Experţii APC recomandă să cumpărați ouă de categoria 0 și 1 întrucât au coaja mai groasă și nu trece vopseaua prin ele ajungând la conținut. Ouăle de categoria 2 și 3 provin de la găini crescute în hale industriale sau baterii, găini stresate și au coaja foarte subțire, prin urmare vopseaua de ouă poate ajunge în interior. Odată pătate cu vopsea, ouăle nu mai pot fi mâncate pentru că devin toxice.

„Pentru vopsirea ouălor, mulți consumatori se aprovizionează cu substanțe chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decât culorile din surse naturale: pentru roșu și roz - foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine să se procure ouă albe pentru vopsiri frumoase, să fie curățate cu apă caldă (fără detergenți), să fie fierte încet în apă cu puțină sare, apoi să se adauge puțin oțet și sursa de colorant. Foarte comod este să se fiarbă ouăle în apa în care au fiert mai întâi foile de ceapă, de exemplu. Aceste experimente asigură și plăceri deosebite în arta de a face.”Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

Ce trebuie să ştim despre cozonaci

Cozonacul este pâinea dulce a secolelor trecute, deseori evocată de călătorii străini care au trecut sau locuit în spațiul românesc. Cu o istorie străveche și un neam mare și ales (echivalente ale cozonacului sunt cunoscute și preparate în toate țările europene, iar lumea contemporană îl cunoaște pe toate continentele), prețiosul produs are și un loc de frunte la toate mesele importante şi la toate evenimentele de suflet din spațiul românesc. Evident, nu ar fi fost de conceput să lipsească de pe masa de Paști a oricărei gospodării, oricât de modeste. Simbolistica sa acoperă o arie largă de semnificații: bucuria vieții, bunăstarea sau măcar speranța la bunăstare, armonia, sublimul... Din cozonac au derivat numeroase alte produse cu simboluri particulare, între care pasca de rând și pasca ritualică. Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricat/distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 g și 1000 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Vestem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta-Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popești Leordeni-Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov și SC Teoden SRL din Băilești-Dolj. În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.

Un singur producător de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale căror produse au fost analizate, declară că folosește făina tip 000.

În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari

Top 10 cozonaci aditivați
1. Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol, conține 15 aditivi.
2. Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar, conține 14 aditivi.
3. Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol, conține 13 aditivi.
4. Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA, conțin câte 11 aditivi.
5. Cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar şi cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour, conțin câte 10 aditivi.
6. Cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă şi cacao, fabricat de Aida Prod Com şi cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan, conțin câte 9 aditivi.
7. Cozonac cu cremă de lapte-frișcă, fabricat de Boromir şi cozonac cu nucă, fabricat de As Pa, conțin câte 8 aditivi.
8. Cozonac cu cremă ciocolată-rom, fabricat de Boromir, cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan şi cozonac cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teode, conțin câte 6 aditivi.
9. Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour şi cozonac cu rahat, stafide și cacao, fabricat de Cristian Impex, conțin câte 5 aditivi.
10. Cozonac cu cremă caramel și cremă ciocolată, fabricat de Boromir, conține 4 aditivi.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta produsului, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Ce trebuie să ştim despre vinuri

Asocierea vinului cu preparatele culinare, în general, şi de Paşte, în special
În asocierea vinului cu preparatele culinare există câteva reguli pe care le vom enumera mai jos. De reținut însă, pentru cei mai curajoşi în experimentarea acestor asocieri, este că regulile sunt făcute pentru a fi... încălcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la început că există niște reguli de bază, stabilite după numeroase experimente făcute de-a lungul evoluției bucătăriei moderne.

„Armonia dintre felurile de mâncare şi vinurile servite creează o stare de satisfacţie şi mulţumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situaţiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau în faţa invitaţilor, dacă suntem gazde.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC, Decan, FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ȘI A MEDIULUI.

Reguli de bază

Culoarea - vinurile albe cu preparatele din carne albă şi vinuri roşii cu preparate din carne roşie.
Densitatea - conţinutul în alcool, concentraţia aromelor şi buchetului se asociază cu gustul şi savoarea preparatelor culinare; preparatele fine se asociază cu vinurile fine, iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice.
Aromele - de regulă se realizează un acord între aromele preparatului culinar şi cele ale vinului; contrastul aromelor este apreciat de mai puţine persoane.
Asocierile regionale - sunt datorate afinităţilor şi obiceiurilor locale; le întâlnim atât în diferite ţări, cât şi în diferite regiuni; o mâncare tradiţională este asociată cu un vin specific.

Reguli ale rafinamentului
Pentru a înţelege interacţiunea dintre vin şi mâncare, trebuie cunoscuţi termenii care definesc elementele gustului.
“Orice preparat culinar poate conţine unul sau mai multe din cele cinci elemente de bază ale gustului: dulce, acru, sărat, amar şi umami (un al cincilea element component al gustului, descoperit de japonezi la începutul secolului, care desemnează capacitatea proteinică a unei mâncări). Aceste nuanţe îşi pun amprenta şi asupra gustului vinurilor.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC, Decan, FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARĂ ȘI A MEDIULUI.
Mâncărurile dulci şi umami (proteinice) reduc caracterul aromatic al vinurilor, făcând textura vinului să pară mai puternică (acidă, astringentă şi taninoasă).

Cele mai amărui sau sărate reduc textura vinului, făcând-o mai dulce şi mai catifelată, şi accentuează aromele.
Umami, cea de-a cincea nuanţă a gustului, mai desemnează şi savoarea mâncării. Această nuanţă a simţului gustativ se bazează pe aminoacizii glutenici şi nucleotidele mâncării respective.
Atunci când asocierea mâncare - vin este echilibrată, fără ca un anumit gust să fie dominant, caracteristicile vinului rămân, în principiu, neschimbate.

Reguli generale
 la peşte, stridii, melci, crustacee - vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută;
 la antreuri şi aperitive - vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri roze;
 la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre - vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii;
 la carne roşie (ovină, bovină) - vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice;
 la vânat, aceleaşi recomandări ca şi mai înainte, rezervându-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vânatul cu pene şi vinurile pline, pentru vânatul cu păr;
 la sfârşitul mesei - vin roşu sau vin alb licoros;
 la brânzeturi, după cum urmează:
 la cele fermentate, de consistenţă moale - vinuri roşii puternice, de mare sevă;
 la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi în interior - vinuri roşii uşoare;
 la brânză de oi - vinuri rozé, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase;
 la brânză proaspătă, ca o pastă topită - vinuri albe şi roze dulci;
 la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural.
Deserturile reprezintă un tip de mâncare desprins din prima categorie de mai sus.

În mod normal, majoritatea deserturilor sunt dulci şi vor fi asociate cu vinuri dulci. Chiar şi tartele de lămâie sau rubarba sunt reechilibrate gustativ prin adăugarea de zahăr. De cele mai multe ori, se cere a fi servite cu vinuri mai dulci decât deserturile, deoarece se echilibrează reciproc. Aciditatea va deveni mult mai pronunţată atunci când sunt servite vinuri dulci la desert.

“Daca vinul este mai dulce decât desertul, consumatorul nu va sesiza aciditatea vinului la fel de mult. De cele mai multe ori se crede că dulceaţa vinului se va asocia foarte bine cu cea a desertului, însă acest lucru este greşit. Vinul va fi simtit ca fiind mai puţin dulce şi mai vioi.” Prof. univ. dr. Dan BOBOC,Preşedinte Executiv al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România – ADAR.
 la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci;
 la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă;
 dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

De reţinut
VINURILE ROSE se pot asocia oricărei compoziţii gastronomice.
VINUL SPUMANT se poate servi la o masă de la început până la sfârşit.
VINURILE ROŞII se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C. Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece.
VINURILE NOI se servesc înaintea celor vechi.
VINUL SEC se serveşte înaintea celui demisec şi dulce.
VINUL ROŞU se serveşte după vinul alb sec şi demisec.
VINURILE VECHI se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii.

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

SĂNĂTATE

Suferi de lacrimare excesivă? Află cum să tratezi eficient boala
Dacă observați că aveți o problemă cu ochii în mod constant, este de obicei datorită producției excesive de
Motive neobișnuite pentru căderea părului. Ce cauzează această problemă
Pierderea inexplicabilă, excesivă a părului poate fi îngrijorătoare și înfricoșătoare. Se
Ce îți transmite corpul tău: semne de boală pe care nu trebuie să le ignori
Corpul omenesc este ca o mașină. Atunci când lucrurile se strică, în general, nu se oprește fără
Răceala comună la copii. Câte episoade sunt normale într-un an
Răceala obișnuită sau infectarea tractului respirator superior este unul dintre motivele principale pentru vizita la
Simptome ale unei infecții sinusale. Când trebuie să vezi URGENT un doctor
Sinuzita înseamnă că sinusurile sunt inflamate. Cauza poate fi o infecție sau o altă problemă. Sinusurile tale
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turele de noapte cresc șansele de apariție a cancerului!
Femeile care lucrează pe tură de noapte au șanse mai mari de apariție a cancerului, după cum sugerează un nou studiu,
Refolosirea unei sticle de apă nu este deloc o idee bună! Află motivul
Chiar dacă intenția este bună, din motive ecologice și economice, reutilizarea unei sticle de apă nu este neapărat o
Creştere alarmantă a numărului românilor bolnavi de tiroidă
In România, numărul pacienților diagnosticaţi cu afecțiuni tiroidiene aproape s-a triplat în ultimii şase
După 10 ani de la abandonul ţigării riscul cardiac devine ca al nefumătorului
Unii, cu voinţă anemică, care se ascund când e momentul să înceapă războiul cu tutunul, se scuză în
Cum te poți îmbolnăvi la locul de muncă. Obiectele care conţin bacterii dăunătoare!
Majoritatea oamenilor îşi doresc ca locul lor de muncă să fie unul curat, iar dacă ar trebui să aleagă care este
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 remedii naturale împotriva tusei
În zilele friguroase probabilitatea de a răci este foarte crescută, mai ales în condițiile în care
NU mai lua medicamente anti-inflamatoare. Folosește aceste preparate naturale
Datorită prevalenței efectelor secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, persoanele vizate caută abordări
Proprietăți incredibile de vindecare! Tratează hipertensiunea, reduce inflamația
Gheara de pisică este un medicament pe bază de plante folosit în practica tradițională pentru a trata
Cele mai bune ceaiuri contra balonării
Durerile de burtă și balonarea îți dau toată ziua peste cap, nu-i așa? Dacă senzația de abdomen voluminos,
Cea mai populară băutură terapeutică din Rusia şi efectele sale benefice
Această băutură a reprezentat remediul salvator pentru bolnavii de febră tifoidă în timpul Primului Război
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Testul cardiacului: În câți metri obosește
Dacă s-ar întâmpla ceva în neregulă cu inima ta, ai fi știut? Nu toate problemele cardiace vin cu
Așa poți preveni căderea părului!
Dacă te-ai săturat să încerci tratamentele scumpe din saloane pentru a stopa căderea părului și nu ești deloc
ATENȚIE! Aceste plante îți pot otrăvi copilul. Efectele lor asupra sănătății
Plantele de casă au mai multe roluri benefice în mediul nostru de acasă. Ele purifică aerul, pot fi comestibile
Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când bem apă pe stomacul gol? Efectele uimitoare ale terapiei cu apă
Apa este un element vital, iar atunci când este consumată exact atunci când organismul nostru are mai multă
Așa-ți îngrijești rinichii cel mai bine
Organ pereche, rinichii sunt considerați ca fiind centrul vitalității organismului uman. Orice dezechilibrul produs la
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

EDUCAŢIE

Și oamenii mari sunt oameni: Când mă fac mare vreau să fiu ...rege!
Uneori viața ne pune în circumstanțe extraordinare. Capacitatea de a rămțne cu capul pe umeri în asemenea
Femei stresate și bărbați efeminați. Explicații pentru scăderea natalității
În ultimii ani, rata natalităţii din România a scăzut la cote alarmante. Cauzele sunt multiple, de la
Elementul din copilărie care îi influențează pe cei mici la maturitate
Primii cinci ani ai vieții copilului sunt esențiali pentru dezvoltare. Experiențele pe care copii le au în acești
Surprize pentru elevi! Ce se se întâmplă cu telefoanele și cu scutirile
Ministrul Educației, Liviu Pop, a semnat un ordin pentru modificarea și completarea regulamentului cadru de organizare
5 secrete către succes de la cele mai de succes femei
Pentru că știm că toate femeile din întreaga lume își doresc să aibă succes și caută neîncetat rețeta
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însemne tricolore cusute la Miercurea Ciuc, dăruite, de Ziua Naţională, românilor din afara graniţelor
Sute de însemne tricolore, cusute în inima ţării, la Miercurea Ciuc, au fost dăruite românilor din
„Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”
Cu un an înainte de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, ca un preambul la seria de evenimente ce se vor
Stilul neoromânesc, subiectul unui documentar despre căutarea identităţii naţionale în domeniul arhitecturii
Stilul arhitectural neoromânesc, considerat un veritabil simbol al unităţii culturale naţionale în
Tabăra de sănătate pentru copiii supraponderali, apreciată la Londra
Tabăra de sănătate pentru copiii supraponderali, organizată anual în staţiunea Straja, din Valea Jiului, în
Muzeul vieţii transilvănene, amenajat în castelul Kalnoky de la Micloşoara
Muzeul vieţii transilvănene, amenajat în castelul Kalnoky din localitatea covăsneană Micloşoara, va fi acreditat
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea uceniciei, în noua formă, aduce sume majorate în bugetul angajatorilor: 1125 lei/lună pentru fiecare ucenic
A apărut legea care modifică Legea uceniciei. În esență, angajatorii care încadrează ucenici primesc o sumă
SEO pas cu pas. Pasul 1 - Obține cuvintele-cheie potrivite
Nu e întotdeauna ușor să atragi vizitatori pe site-ul tău. Probabil știi că trebuie să înveți SEO, dar
Cât costă să trimiți copilul să studieze în străinătate
Tot mai mulți români sunt dezamăgiți de sistemul educațional românesc și caută soluții alternative în
Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale
Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România se aplică
Învăţământul particular acreditat, obligatoriu, va fi finanţat din toamnă
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că din luna septembrie a acestui an
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expresii temporale în limba engleză
Voi știți să ne spuneți în ce dată suntem și cât este ora... și nu oricum, ci în limba engleză? Dacă nu, parcurgeți
Expresii uzuale in limba engleza
Prin acese expresii ne-am propus sa vă ajutăm să comunicați mai simplu și mai eficient, chiar dacă sunteți începător
«
»
  • 1
  • 2

JURIDIC

Stimulent de inserție 2018: Câți bani primești dacă te întorci mai repede la serviciu
Stimulentul de inserție este o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă din
Alocație copii 2018. Cine beneficiază de alocație. Cât este cuantumul
Copiii și tinerii din România cu vârsta de până la 18 ani și, în anumite cazuri, chiar și mai
ZILE LIBERE 2018. Câte mini-vacanțe vor fi în 2018
Anul Nou abia a început și, după minivacanță, de Crăciun și Revelion, deja ne gândim la următoarele zile
Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală în care nu se lucrează
Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală în care să nu se lucreze. O astfel de propunere legislativă a fost
Copil asfixiat de un bob de porumb. Familia acuză medicii de neglijență
Familia unui copil în vârstă de un an şi opt luni care a decedat în spital, luni, după ce s-a
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum arată şi cum se completează formularul 600
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a estimat că 210.000 de români sunt aşteptaţi la gişeele instituţiei
Ce capcane să eviți atunci când te înscrii la o școală de șoferi
Dacă vrei să obții permisul auto atunci primul pas este înscrierea la o școală de șoferi unde vei învăța
Gradul de raportare a violenţelor asupra femeilor a crescut în zona rurală a judeţului Vâlcea
Gradul de raportare a violenţelor asupra femeilor a crescut în zona rurală a judeţului Vâlcea, în
Proiect de conștientizare a cetățenilor cu privire la tăierile ilegale de pomi
Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a inițiat un proiect de informare care va fi implementat la nivel
România, în prima jumătate a unui clasament privind corupţia
România se află în prima jumătate a unui clasament privind corupţia, realizat de Banca Mondială, care
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Divorțul la mediator. Legal, discret, eficient
Armonizarea permanenta a legislatiei Romaniei cu legislatia europeana ofera cetatenilor romani o suma de alternative
Ești martor într-un proces civil? Află tot ce trebuie să știi despre cum se depune mărturie
In cazul in care sunteti implicat intr-un proces civil, una dintre probele pe care le puteti folosi este cea cu
Ce trebuie să ştiţi când închiriaţi on-line o maşină
Vă sfatuim în primul rând trebuie citite cu atenţie condiţiile de rezervare şi de închiriere ale
Termeni uzuali din dreptul civil
Dreptul civil este acea ramură de drept ce reglementează relațiile social-patrimoniale și nepatrimoniale stabilite
Termeni uzuali din domeniul comercial
Dreptul comercial este acea ramură de drept privat care cuprinde ansamblul normelor juridice ce reglementează relațiile
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deplasarea copiilor minori în străinătate
Copilul minor poate călători în străinătate numai însoțit, cu acordul părinților sau al reprezentantului
Cum se face o cerere adresată CEDO
În cele ce urmează vom încerca să vă familiarizăm cu o instanţă foarte populară pentru români, ale
Ce contribuţii plătesc arendaşii?
In noile dispozitii ale Codului Fiscal se pervede obligativitatea platii contributiei la sanatate si pentru veniturile
Ce contribuţii plătesc soţii în cadrul PFA?
Eşti soţie sau soţ al unei Persoane Fizice Autorizate? Află cât trebuie să plăteşti la contribuţiile sociale!
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

FONDURI EUROPENE

Gospodari de România. Orașul care își produce singur energia electrică din...gunoi (VIDEO)
Există o vorbă din popor ce spune că "românul este inventiv" și care nu poate fi pusă la îndoială. Iar
Banii europeni, singură șansă de a evolua pentru comuna Cerașu din județul Prahova
Cu pași mărunți dar siguri se schimbă și aici lucrurile. Conștienți că bugetul local nu permite realizarea unor
Fondurile Europene, o adevărată sursă finaciara pentru modernizarea României
Țara noastră are are la dispoziție sume importante de la Uniunea Europeană pentru transformarea ei, banii care așteaptă
Radioul Public va emite, din 2016, pe 10 noi frecvenţe
Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) plănuieşte, pentru anul viitor, începerea emisiei pe zece noi
Trei Strategii de dezvoltare locală realizate şi trei Asociaţii interetnice înfiinţate încomunităţile
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veste excelentă de la agenția de plăți: SESIUNE PRELUNGITĂ CU O LUNĂ pentru 60 milioane de euro
Veste bună pentru fermieri! Agenția de plăți care se ocupă cu banii europeni anunță prelungirea până la 31
Fermierii vor primi bani și după 31 decembrie, pentru proiecte europene
Fermierii care au început proiecte pentru fonduri europene își vor primi banii conform sistemului actual şi
APDRP anunţă lansarea în perioada 20 mai - 18 iulie 2014 a celei de a douăsprezecea sesiuni de cereri de proiecte pentru măsura 121 din cadrul PNDR
Fondurile disponibile pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole" sunt de 150 milioane euro. Fermele de
În luna mai se va deschide prima sesiune de proiecte cu finanțare din viitorul PNDR
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, va
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Sprijin de 30 de milioane de lei pentru apicultori
Apicultorii vor primi un sprijin financiar de 30,2 milioane lei pentru perioada 2014-2016, de la bugetul de stat şi din
Peste 8 milioane de euro pentru investiții în procesare și marketing în sectorul pomicol
Fondurile europene şi naţionale disponibile, în 2015, pentru investiţii în procesarea şi marketingul
Fonduri europene pentru agricultura României
România susţine financiar şi fiscal agricultura prin programe multianuale şi prin aplicarea unor scheme de
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
Producători agricoli din Dâmboviţa au refuzat să acceseze ajutoarele de 3.000 de euro pentru culturile de tomate
În judeţul Dâmboviţa, foarte mulţi producători agricoli au refuzat să acceseze ajutoarele de 3.000 de euro
Pomicultorii și agricultorii pot să mai depună proiecte de grup
Proiectele de investiții pentru producătorii agricoli și pentru pomicultori se vor putea depunde până la finalul
Ce tipuri de cheltuieli sunt neeligibile pentru submăsura 4.1, conform PNDR – Investiții în exploatații agricole
Investițiile în exploatațiile agricole sunt sprijinite cu ajutorul fondurilor europene, prin programul PNDR 2014-
Apicultura: Acte necesare pentru accesare fonduri europene
Pentru a accesa un fond european FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - Fondul European Agricol
Fermierii care solicită fonduri europene pentru bunăstarea animalelor au obligaţia de a completa şi depune cererea unică de plată
Fermierii au obligaţia de a depune cererea unică de plată, indiferent dacă solicită la plată întreaga suprafaţă
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ECONOMIE

Sectorul agricol este principalul angajator din România
Țara nostră este singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) în care sectorul agricol este principalul
Produsele din Arad au intrat pe piaţa din China
Miere, apă minerală, vin şi chiar creaţii vestimentare sunt produse care vor ajunge pe piaţa din China de la
Bistrițenii mizează pe  lavandă, cătină și nuci
Fermierii, în special cei tineri, sunt tentați de oportunitățile de valorificare ale acestor culturi. De altfel,
Producţia record de prune ne bagă în liga greilor
Semne bune are anul acesta pentru producția de prune, deși ploile și vremea rece de la începutul anului păreau că
Cultivarea buruienilor va deveni o afacere
Iarba grasă, chimenul și busuiocul sălbatic sunt buruieni care dau bătăi de cap agricultorilor când năpădesc
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Credite pentru fermieri şi întreprinzători din mediul rural
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va încheia un acord cu Fondul European de Investiţii care prevede
România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro
În fiecare an, România produce atât de mult gunoi, că, pentru a-l transporta, îţi trebuie o
Dobânda la Prima Casă va creşte până la finele lui 2018
Ratele la creditele în lei vor creşte în următoarele 12 luni chiar şi cu 15%,având în vedere că
Ouăle, printre cele mai consumate alimente de către români
Oul este unul dintre cele mai importante alimente ale românilor, întrucât 93% dintre persoanele din
Voucherele de vacanţă, un vis spulberat
Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă, ci bani, şi asta abia începând din 2018. În ceea ce
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
300 locuri de muncă in domeniul agricol (recoltare zmeură) în Portugalia
Selectia candidatilor se va desfasura in doua localitati din tara: 1. Roman (judetul Neamt) - 17 ianuarie 2018 2.
România se îndreaptă spre o criză fără soluţii
Peste 3,4 milioane de români sunt plecaţi din ţară, iar alte 4 milioane nu vor să muncească sau să meargă la
24.814 locuri de muncă vacante la nivel naţional
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacanţe, în evidenţele Agenţiei
300 de locuri de muncă disponibile în agricultură, în Portugalia
Un număr de 300 de locuri de muncă în domeniul agricol sunt disponibile în Portugalia prin intermediul
Cursuri de calificare profesională pentru șomeri
Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul Botoşani organizează cursuri de calificare în diferite meserii
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Săracii Europei, dar cu cele mai mari costuri la energie
În aceste zile ANRE a decis majorarea preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale pentru consumatorii
Românii cheltuiesc aproape 50% din venituri pe mâncare și țigări
Germanii cheltuiesc cel mai mult cu locuinţa, românii – cu mâncarea, băutura şi ţigările, iar
Cum să ai mai mulți bani în 2018. Nu te-ai fi gândit la punctul 4!
Cum să ai mai mulți bani este o chestiune care frământă din ce în ce mai multă lume. Fie că ești la
Top 5 cauze care au condus la creşterea preţurilor
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna
Scumpiri inexplicabile pentru ouă, carne şi produse lactate
În unele cazuri, preţul alimentelor s-au dublat la raft. Fermierii solicită intervenţia autorităţilor, în
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ATELIER

Cum să faci să miroasă în casă a Crăciun. Ai nevoie de mirodenii, mentă și portocală
Nimic nu evocă spiritul Crăciunului mai bine decât parfumul de portocale și scorțișoară de care ne bucurăm
Ornamente din sfoară
Ornamentele din sfoară pot căpăta acum alte dimensiuni. Sunt foarte ușor de realizat, motiv pentru care vă puteți
Decorațiuni homemade cu conuri de brad
Special pentru sezonul sărbătorilor de iarnă sau pentru a-ți decora casa în spiritul anotimpului rece, poți
Cum îți faci trandafiri decorativi din coji de portocale
Nu aruncați coaja portocalelor. Pe lângă faptul că au proprietăți magice de sănătatea, puteți crea trandafiri
Sfaturi simple de Feng Shui pentru casă
Scopul Feng Shui este de a crea un mediu de viață care promovează sănătatea și de a promova fericirea. Pentru a vă
«
»
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5