Însemne tricolore cusute la Miercurea Ciuc, dăruite, de Ziua Naţională, românilor din afara graniţelor

Sute de însemne tricolore, cusute în inima ţării, la Miercurea Ciuc, au fost dăruite românilor din comunităţile istorice din jurul României, cu ocazia Zilei Naţionale.

Ideea proiectului s-a născut în vara acestui an, când reprezentantele grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc” s-au întâlnit la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului cu românii din comunităţile istorice, cărora le-au oferit însemne tricolore cusute la şezătorile organizate de-a lungul anului.


Şi pentru că entuziasmul provocat de oferirea acestor daruri a fost foarte mare, membrele grupului au demarat un proiect în cadrul căruia au cusut pe etamină aproximativ 900 de insigne cu tricolorul românesc, care au fost trimise românilor din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova.

„Ideea s-a născut la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, unde am avut ocazia să ne întâlnim cu români din comunităţile din jurul României şi atunci am spus că ar fi frumos din partea Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc” să le transmitem un semn de prietenie, un semn plecat din suflet, mici însemne tricolore, cusute în semnul crucii, pentru a le purta în dreptul inimii. Este, practic, un mesaj din inima ţării, România, către românii din afara graniţelor. Mesajul nostru către ei este că suntem şi trebuie să fim români indiferent de locul unde soarta, viaţa şi destinul ne-au dus sau soarta, viaţa şi destinul ne-au făcut să ne naştem”, a spus Alexandra Ţifrea, „sufletul” grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc.

La rândul său, Adriana Teslovan, colaboratoare apropiată a Alexandrei, a mărturisit că a fost un sentiment extraordinar să ştie că acele mici daruri vor ajunge în zone unde nu e uşor să fii român, mai ales că românii din Miercurea Ciuc le pot înţelege mai bine decât alţii problemele cu care se confruntă.

Şi Olguţa Olteanu a cusut zi şi noapte însemne tricolore, „pe care românii din Miercurea Ciuc le iubesc din suflet” şi spune că şi-a dorit mult ca un număr cât mai mare de români din afara graniţelor să le poarte pe piept şi să se bucure că fraţii din ţară se gândesc la ei.
Proiectul intitulat „Şezătoarea tricolorului- Cinste şi preţuire simbolurilor naţionale”, s-a încheiat în 27 noiembrie, seara, când la sediul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei au fost prezente membrele grupului de femei care au cusut însemnele tricolore, dar şi zeci de copii implicaţi în activităţi culturale patronate de Episcopia Ortodoxă, alături de părinţii lor.

Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, le-a mulţumit participanţilor că au dat dovadă de faptul că sunt „români şi creştini” şi le-a vorbit despre însemnătatea gestului făcut către românii din afara graniţelor, pentru ca aceştia să nu se simtă abandonaţi.

„Ceea ce se întâmplă la sediul Episcopiei are temei în Sfânta Scriptură, în epistola către evrei a Sfântului Apostol Pavel: Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri şi urmaţi-le exemplul. Frăţiile voastre vă aduceţi aminte că înaintaşii noştri erau creştini şi români devotaţi naţiunii noastre româneşti. (...)Mămicile şi copiii care simt româneşte fac un mic dar, darul tricolor, din cetatea Miercurea Ciuc, către românii din afara graniţelor ţării, ca să nu se simtă abandonaţi, în preajma zilei de 1 Decembrie”, a spus episcopul Andrei.

Acesta a citit mesajul pe care grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc l-a pus în pachetele ce vor ajunge în Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova, alături de icoane cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel îmbrăţişându-se: „Dragii noştri, din multă migală şi adâncă preţuire pentru voi, cei din trupul viu al naţiunii dar aflaţi dincolo de graniţele ţării, ca nişte tăieturi adânci şi dureroase, am zămislit cu acul însemnele tricolore pe care vi le trimitem cu preţuire pentru a vi le prinde în dreptul inimii. Să ne trăim demnitatea de români oriunde am fi, noi şi copiii noştri, în linişte şi pace, să ne îmbrăţişăm ţara îmbrăcată în tricolor de Ziua Naţională! Cu bucurie, grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc, care a reînnoit, cu semnul crucii, tradiţiile neamului”.

„Gestul din această seară înseamnă transmiterea spiritului nostru românesc, a acestei cruci făcute de grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, pusă în dreptul inimii, care reprezintă năzuinţele românilor din Harghita, transmise către fraţii noştri de peste graniţe”, a spus prefectul Jean-Adrian Andrei, prezent la eveniment.

Cel mai mic participant la evenimentul de la sediul Episcopiei a fost Toma Ţepeluş, care are numai un an şi o lună.

„Pentru că suntem la Episcopie, îmi vin în minte cuvintele Apostolului Pavel care, cât de frumos spunea, că dintre credinţă, nădejde şi dragoste, cea mai importantă este dragostea. Cred că e important să-l educ pe fiul meu în dragostea de ţară. Iar fraţii noştri din Ucraina, din Serbia, din Bulgaria, din Ungaria sau Republica Moldova, unii dintre ei aflaţi în mare necaz, cred că e important să ştie că noi le trimitem un mesaj ca de la frate la frate şi că e important să rămână în continuare români şi să aibă crezul că, în cele din urmă, România va fi una mare, aşa cum a fost odată”, a declarat Marius Ţepeluş, tatăl micuţului Toma.

Gestul românilor din Harghita i-a emoţionat pe românii din comunităţile istorice din jurul ţării.

„Copiii din Serbia mulţumesc membrelor Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc” pentru cadoul primit în preajma Zilei Naţionale. Ei vor aşeza cu mare bucurie însemnele tricolore lângă poeziile şi poveştile pe care le citesc înainte de culcare şi vor adormi liniştiţi cu gândul spre cei care trăiesc în ţara care se numeşte România, unde trăiesc români precum sunt ei, părinţii şi bunicii lor, cu gândul spre cei cărora le pasă de ei, care nu i-au uitat, chiar dacă sunt la sute de kilometri de ei şi nu s-au întâlnit niciodată. Acest gest este unul de mare valoare, fiindcă este făcut din suflet şi ne învaţă cât de important este să dăruim, să avem grijă unii de alţii. Cu speranţa că vor putea întoarce acest gest minunat, dăruind măcar o poezie grăită în limba noastră românească, vă îmbrăţişează copiii români din Serbia şi vă doresc sărbători de iarnă liniştite, Hristos s-a născut!”, este mesajul transmis de Daniel Magdu, preşedintele Comunităţii Românilor din Serbia (Voivodina),

„Este un gest plin de simbolism, emanând de la românii „captivi” din inima Ţării, pentru copiii din ansamblul folcloric „Dor Basarabean”, din Erdek-Burnu/ Utkonosovka, raionul Ismail-ansamblul fanion al comunităţii româneşti din Barabia Istorică. Cum e şi firesc, serbarea Centenarului Marii Uniri porneşte din popor, de la fiecare roman în parte, şi nu-şi poate atinge starea firească a spiritului naţional decât ajungând iarăşi la fiecare român, indiferent dacă se află sau nu în frontierele actuale ale ţării.

Vă mulţumim din suflet, fraţi şi surori! Trăiască Neamul Românesc, din Carpaţi, la Marea Neagră! La mulţi ani”, a declarat Anatol Popescu, cofondator al Asociaţiei „Basarabia” a românilor din Sudul Basarabiei - Ucraina.

„Trei culori şi-o singură iubire, românească, ţin neamul grămăjoară de ambele părţi ale Carpaţilor şi ale Prutului. Gestul românilor din inima ţării, de a trimite în inima Basarabiei aceste sute de însemne tricolore, este, evident, un gest de inimă. El confirmă în sine că munţii Carpaţi şi Prutul nu ne separă, ci ne unesc şi ne ţin într-o strânsă legătură, a dragostei atotbiruitoare”, a transmis Vlad Cubreacov, preşedintele Asociaţiei Răsăritul Românesc din Chişinău.

Este al doilea proiect de acest gen derulat de grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc” cu ocazia Zilei Naţionale, anul trecut fiind oferite sute de insigne tricolore cusute pe etamină românilor care au participat la sărbătorirea Zilei Naţionale în municipiul reşedinţă de judeţ.

Sursa: AGERPRES

ULTIMELE ŞTIRI

Un simplu test de sânge ar permite detectarea mai multor forme de cancer

Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...

Exporturile de tomate ale României sunt nesemnificative

România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...

Fonduri europene pentru inovare în domeniul acvaculturii

Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...

Recomandări AFIR

 

Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...

Caravana ”Alege oaia” - la Iași

În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a devenit membru al European Rural History Organisation

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...

Alpinistul roman Horia Colibăşanu invitat la Gala "Expediţia - Chemare în necunoscut"

Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...

Peste 20.700 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel național

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...

Biserica de Gheață de la Bâlea Lac va fi sfințită

Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...

Caravana “Alege oaia!” ajunge la Iași

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...

La Socola se studiază ”sindromul Italia”

 

Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...

În sfârşit, vine iarna!

Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...

O varietate de ceapă persană, o armă potenţială împotriva rezistenţei la antibiotice

O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...

Pliculeţele de ceai - utilizări mai puţin cunoscute!

În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...

România participă la cea de-a 83-a ediție a Expoziţiei Internaționale “Săptămâna verde”

În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...

SĂNĂTATE

Turele de noapte cresc șansele de apariție a cancerului!
Femeile care lucrează pe tură de noapte au șanse mai mari de apariție a cancerului, după cum sugerează un nou studiu,
Refolosirea unei sticle de apă nu este deloc o idee bună! Află motivul
Chiar dacă intenția este bună, din motive ecologice și economice, reutilizarea unei sticle de apă nu este neapărat o
Creştere alarmantă a numărului românilor bolnavi de tiroidă
In România, numărul pacienților diagnosticaţi cu afecțiuni tiroidiene aproape s-a triplat în ultimii şase
După 10 ani de la abandonul ţigării riscul cardiac devine ca al nefumătorului
Unii, cu voinţă anemică, care se ascund când e momentul să înceapă războiul cu tutunul, se scuză în
Cum te poți îmbolnăvi la locul de muncă. Obiectele care conţin bacterii dăunătoare!
Majoritatea oamenilor îşi doresc ca locul lor de muncă să fie unul curat, iar dacă ar trebui să aleagă care este
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Suferi de lacrimare excesivă? Află cum să tratezi eficient boala
Dacă observați că aveți o problemă cu ochii în mod constant, este de obicei datorită producției excesive de
Motive neobișnuite pentru căderea părului. Ce cauzează această problemă
Pierderea inexplicabilă, excesivă a părului poate fi îngrijorătoare și înfricoșătoare. Se
Ce îți transmite corpul tău: semne de boală pe care nu trebuie să le ignori
Corpul omenesc este ca o mașină. Atunci când lucrurile se strică, în general, nu se oprește fără
Răceala comună la copii. Câte episoade sunt normale într-un an
Răceala obișnuită sau infectarea tractului respirator superior este unul dintre motivele principale pentru vizita la
Simptome ale unei infecții sinusale. Când trebuie să vezi URGENT un doctor
Sinuzita înseamnă că sinusurile sunt inflamate. Cauza poate fi o infecție sau o altă problemă. Sinusurile tale
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Testul cardiacului: În câți metri obosește
Dacă s-ar întâmpla ceva în neregulă cu inima ta, ai fi știut? Nu toate problemele cardiace vin cu
Așa poți preveni căderea părului!
Dacă te-ai săturat să încerci tratamentele scumpe din saloane pentru a stopa căderea părului și nu ești deloc
ATENȚIE! Aceste plante îți pot otrăvi copilul. Efectele lor asupra sănătății
Plantele de casă au mai multe roluri benefice în mediul nostru de acasă. Ele purifică aerul, pot fi comestibile
Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când bem apă pe stomacul gol? Efectele uimitoare ale terapiei cu apă
Apa este un element vital, iar atunci când este consumată exact atunci când organismul nostru are mai multă
Așa-ți îngrijești rinichii cel mai bine
Organ pereche, rinichii sunt considerați ca fiind centrul vitalității organismului uman. Orice dezechilibrul produs la
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
4 remedii naturale împotriva tusei
În zilele friguroase probabilitatea de a răci este foarte crescută, mai ales în condițiile în care
NU mai lua medicamente anti-inflamatoare. Folosește aceste preparate naturale
Datorită prevalenței efectelor secundare ale medicamentelor antiinflamatoare, persoanele vizate caută abordări
Proprietăți incredibile de vindecare! Tratează hipertensiunea, reduce inflamația
Gheara de pisică este un medicament pe bază de plante folosit în practica tradițională pentru a trata
Cele mai bune ceaiuri contra balonării
Durerile de burtă și balonarea îți dau toată ziua peste cap, nu-i așa? Dacă senzația de abdomen voluminos,
Cea mai populară băutură terapeutică din Rusia şi efectele sale benefice
Această băutură a reprezentat remediul salvator pentru bolnavii de febră tifoidă în timpul Primului Război
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

JURIDIC

Stimulent de inserție 2018: Câți bani primești dacă te întorci mai repede la serviciu
Stimulentul de inserție este o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă din
Alocație copii 2018. Cine beneficiază de alocație. Cât este cuantumul
Copiii și tinerii din România cu vârsta de până la 18 ani și, în anumite cazuri, chiar și mai
ZILE LIBERE 2018. Câte mini-vacanțe vor fi în 2018
Anul Nou abia a început și, după minivacanță, de Crăciun și Revelion, deja ne gândim la următoarele zile
Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală în care nu se lucrează
Vinerea Mare ar putea deveni sărbătoare legală în care să nu se lucreze. O astfel de propunere legislativă a fost
Copil asfixiat de un bob de porumb. Familia acuză medicii de neglijență
Familia unui copil în vârstă de un an şi opt luni care a decedat în spital, luni, după ce s-a
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Cum arată şi cum se completează formularul 600
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a estimat că 210.000 de români sunt aşteptaţi la gişeele instituţiei
Ce capcane să eviți atunci când te înscrii la o școală de șoferi
Dacă vrei să obții permisul auto atunci primul pas este înscrierea la o școală de șoferi unde vei învăța
Gradul de raportare a violenţelor asupra femeilor a crescut în zona rurală a judeţului Vâlcea
Gradul de raportare a violenţelor asupra femeilor a crescut în zona rurală a judeţului Vâlcea, în
Proiect de conștientizare a cetățenilor cu privire la tăierile ilegale de pomi
Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a inițiat un proiect de informare care va fi implementat la nivel
România, în prima jumătate a unui clasament privind corupţia
România se află în prima jumătate a unui clasament privind corupţia, realizat de Banca Mondială, care
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

FONDURI EUROPENE

Gospodari de România. Orașul care își produce singur energia electrică din...gunoi (VIDEO)
Există o vorbă din popor ce spune că "românul este inventiv" și care nu poate fi pusă la îndoială. Iar
Banii europeni, singură șansă de a evolua pentru comuna Cerașu din județul Prahova
Cu pași mărunți dar siguri se schimbă și aici lucrurile. Conștienți că bugetul local nu permite realizarea unor
Fondurile Europene, o adevărată sursă finaciara pentru modernizarea României
Țara noastră are are la dispoziție sume importante de la Uniunea Europeană pentru transformarea ei, banii care așteaptă
Trei Strategii de dezvoltare locală realizate şi trei Asociaţii interetnice înfiinţate încomunităţile
Primul tronson asfaltat al drumului judeţean dintre Negrileşti şi Breaza a fost recepţionat
Un tronson de 1,5 km al Drumului Județean 170, Negrilești-Breaza, a fost recepționat astăzi astăzi în prezența
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Producători agricoli din Dâmboviţa au refuzat să acceseze ajutoarele de 3.000 de euro pentru culturile de tomate
În judeţul Dâmboviţa, foarte mulţi producători agricoli au refuzat să acceseze ajutoarele de 3.000 de euro
Pomicultorii și agricultorii pot să mai depună proiecte de grup
Proiectele de investiții pentru producătorii agricoli și pentru pomicultori se vor putea depunde până la finalul
Apicultura: Acte necesare pentru accesare fonduri europene
Pentru a accesa un fond european FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - Fondul European Agricol
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
Veste excelentă de la agenția de plăți: SESIUNE PRELUNGITĂ CU O LUNĂ pentru 60 milioane de euro
Veste bună pentru fermieri! Agenția de plăți care se ocupă cu banii europeni anunță prelungirea până la 31
Fermierii vor primi bani și după 31 decembrie, pentru proiecte europene
Fermierii care au început proiecte pentru fonduri europene își vor primi banii conform sistemului actual şi
«
»
 • 1
 • 2

ECONOMIE

Credite pentru fermieri şi întreprinzători din mediul rural
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va încheia un acord cu Fondul European de Investiţii care prevede
România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro
În fiecare an, România produce atât de mult gunoi, că, pentru a-l transporta, îţi trebuie o
Voucherele de vacanţă, un vis spulberat
Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă, ci bani, şi asta abia începând din 2018. În ceea ce
Președintele PAEM Alba: Avem încă lacune în circuitul implementării proiectelor pe fonduri europene. Lipsa deciziei politice, unul dintre motive
Invitat la emisiunea ”În gardă”, luni, la radio Unirea FM, președintele PAEM Alba, Vasile Voicu Bora,
APIA: Fermierii care nu respectă normele de ecocondiţionalitate riscă să piardă subvenţiile
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reaminteşte fermierilor beneficiari ai schemelor de plăţi
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Săracii Europei, dar cu cele mai mari costuri la energie
În aceste zile ANRE a decis majorarea preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale pentru consumatorii
Românii cheltuiesc aproape 50% din venituri pe mâncare și țigări
Germanii cheltuiesc cel mai mult cu locuinţa, românii – cu mâncarea, băutura şi ţigările, iar
Cum să ai mai mulți bani în 2018. Nu te-ai fi gândit la punctul 4!
Cum să ai mai mulți bani este o chestiune care frământă din ce în ce mai multă lume. Fie că ești la
Top 5 cauze care au condus la creşterea preţurilor
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna
Scumpiri inexplicabile pentru ouă, carne şi produse lactate
În unele cazuri, preţul alimentelor s-au dublat la raft. Fermierii solicită intervenţia autorităţilor, în
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Sectorul agricol este principalul angajator din România
Țara nostră este singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) în care sectorul agricol este principalul
Produsele din Arad au intrat pe piaţa din China
Miere, apă minerală, vin şi chiar creaţii vestimentare sunt produse care vor ajunge pe piaţa din China de la
Cartoful mov - noua mină de aur a agricultorilor
Cartoful, leguma preferată a românilor, are un „frate de lux“ de culoare mov. Leguma violetă
Care sunt pașii pentru atestarea unui produs tradițional
Produsul tradițional este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează
Culturile de arbuşti fructiferi, sursă de bani, dar mai ales de sănătate
Fructele de pădure, adevărate farmacii ale naturii, care asigură organismului nu doar vitamine, minerale, ci şi
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
300 locuri de muncă in domeniul agricol (recoltare zmeură) în Portugalia
Selectia candidatilor se va desfasura in doua localitati din tara: 1. Roman (judetul Neamt) - 17 ianuarie 2018 2.
România se îndreaptă spre o criză fără soluţii
Peste 3,4 milioane de români sunt plecaţi din ţară, iar alte 4 milioane nu vor să muncească sau să meargă la
24.814 locuri de muncă vacante la nivel naţional
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacanţe, în evidenţele Agenţiei
300 de locuri de muncă disponibile în agricultură, în Portugalia
Un număr de 300 de locuri de muncă în domeniul agricol sunt disponibile în Portugalia prin intermediul
Cursuri de calificare profesională pentru șomeri
Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul Botoşani organizează cursuri de calificare în diferite meserii
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

ATELIER

Cum să faci să miroasă în casă a Crăciun. Ai nevoie de mirodenii, mentă și portocală
Nimic nu evocă spiritul Crăciunului mai bine decât parfumul de portocale și scorțișoară de care ne bucurăm
Ornamente din sfoară
Ornamentele din sfoară pot căpăta acum alte dimensiuni. Sunt foarte ușor de realizat, motiv pentru care vă puteți
Decorațiuni homemade cu conuri de brad
Special pentru sezonul sărbătorilor de iarnă sau pentru a-ți decora casa în spiritul anotimpului rece, poți
Cum îți faci trandafiri decorativi din coji de portocale
Nu aruncați coaja portocalelor. Pe lângă faptul că au proprietăți magice de sănătatea, puteți crea trandafiri
«
»
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4