Conform legislatiei in vigoare, stimulentul nu se cumuleaza cu indemnizatie crestere a copil si trebuie cerut de parintele care se intoarce la munca, pentru ca stimulentul nu se acorda automat, ca inlocuitor pentru indemnizatia de crestere.
Nu toata lumea vrea sa stea 2 ani in concediul de crestere a copilului. Pentru cei care se intorc la munca mai repede legislatia prevede acordarea unei sume de bani (simultan cu salariul), care se numeste stimulent de insertie.
Actul care-l trateaza e Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010. „Incepand cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de insertie se stabileste la 650 lei”, scrie in forma actuala a ordonantei mentionate.
Plata stimulentului de insertie se face pana cand copilul implineste doi ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap) – e vorba de durata maxima a concediului de crestere. Totusi, in cazul persoanelor care obtin venituri cu minimum 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani (respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face pana cand copilul implineste 2 ani (respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap).
Fireste, nu se poate obtine si indemnizatie de concediu de crestere si stimulent de insertie. Odata ce soliciti stimulentul de insertie, plata indemnizatiei de crestere a copilului inceteaza. De altfel, asa cum punctam recent, nu se pot obtine alte sume de bani simultan cu indemnizatia de crestere (exista doar trei exceptii stricte in care se poate face asta).
Stimulentul de insertie se cere si se acorda pentru fiecare copil
Banii nu se vor acorda automat. Acestul lucru inseaman ca persoana care isi termina concediul de crestere si se intoarce la munca nu va primi automat banii de stimulent de insertie. Dar oricare dintre parintii copilului il poate cere, la iesirea din concediul de crestere (nu tata pentru mama in concediu sau invers).
Dreptul reprezentand stimulentul de insertie se cuvine dupa cum urmeaza: