Tipăreşte pagina

Ce contribuţii plătesc soţii în cadrul PFA?

Eşti soţie sau soţ al unei Persoane Fizice Autorizate? Află cât trebuie să plăteşti la contribuţiile sociale!

Soţul sau soţia titularului unei întreprinderi individuale sau PFA trebuie să plătească contribuţii sociale în cazul în care participă la desfăşurarea activităţii, potrivit unui act normativ publicat în Monistorul Oficial.

Titularii intreprinderii individuale sau PFA sunt obligaţi să solicite înscrierea în Registrul Comerţului pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere că participă la desfăşurarea activităţii.

Încetarea activităţii trebuie şi ea înregistrată la Registrul Comerţului.

Pentru a plăti contribuţii sociale, soţul în cauză trebuie să încheie contract cu casele de pensii. Venitul pentru care se va asigura (cel la care se va calcula si CAS de 31,3%) poate fi stabilit de viitorul asigurat.

Totuşi, acest venit nu poate fi mai mic de 778 de lei (adică 35% din câştigul salarial medicu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat - 2.223 de lei), dar nici mai mare de 11.115 lei (echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat).

Practic, sotul/sotia unei PFA va trebui să plătească pentru pensii cel puţin 252 de lei (35% x 2.298 x 31.3%), dar nu mai mult de 3.596 de lei (5 x 2.298 x 31.3%).

Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării la Casa de pensii.