Rețeta de alivenci a Smarandei, mama lui Nică a lui Ștefan a Petrei din Humulești.
Alivencile sunt o mâncare ciobănească. N-au o rețetă strictă. Nici gramaj. Totul e la ochi. Așa cântăresc și bătrânele satului.
Citește și Cum l-a reabilitat Patriarhul Daniel pe „diaconul” Ion Creangă
Se fierbe, într-un ceaun de tuci, un litru de lapte, cu o lingură de unt și cu ceva zahăr. Când clocotește, se adaugă mălai. Adică... „făină de popușoi”, cât să iasă o compoziție ca de mămăligă, dar nu foarte vârtoasă. Se simte la mână, cumva. În această fiertură se pun stafide, brânză de vaci și brânză de oi, după cât de iute vrei să fie. Se învârte cu „culișerul”. Adică... melesteul. Sau făcălețul. Și când s-a închegat, se pune la cuptor. Când sunt coapte, se scot alivencile, se taie în bucăți și se servesc calde, cu smântână.
În bucătărie, Humuleștiul nu s-a schimbat, de două sute de ani.
Alte rețete recomandate: