„Sf. Ignat a venit la ușa unui bătrân și i-a spus că după el vine și moșu-său Crăciun cu barba albă, să taie tot omul câte un porc pentru copii. De aici și obiceiul ca în această zi nimic să nu facă oamenii decât să-și taie fiecare câte un porc de ziua Nașterii.” Oricare ar fi, jertfa unui animal trebuie înfăptuită, iar cei care nu s-au învrednicit să taie vreun porc aleg în locul acestuia o pasăre din curte ca să nu-l înfurie pe Ignat. Unii gospodari taie porci negri, considerându-se că sângele lor poate vindeca boli și alunga duhurile rele, iar untura este numai bună pentru înfăptuirea unor vrăji atunci când era nevoie.
Rețeta zilei de azi este: Ruladă de porc cu carne tocată
Trebuință ai de: un kilogram mușchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roșii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muștar cu boabe, o linguriță cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Carnea de porc tocată se amestecă bine cu cimbrul, sare și piper după gust, ouăle, smântâna și muștarul. Se adaugă ceapa curățată de foi și tocată, jumătate din praz tocat și se amestecă bine până se omogenizează. Mușchiul de porc se crestează în așa fel încât să se obțină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează și se așază pe un tocător.
Se unge cu umplutură, se rulează și se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziția. Se așază într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă și se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie și poate fi pătrunsă cu o furculiță, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea. Cartofii se curăță de coajă și se fierb, se amestecă împreună cu morcovii fierți feliați și prazul rămas călit în puțin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat și se servește imediat.