Rețetele – ca și cântecele – s-au transmis de la mamă la fiică, de la bunică la nepoată, ba poate chiar și de la nașă la fină... dar oricum s-o fi întâmplat, cert e că au străbătut secolele, îmbogăținud-se ori subțiindu-se-n ingrediente și sfaturi, după cât de s-a priceput fiecare. Sintagma „bucătărie română” - și conștiința că avem o gasgtronomie care ne aparține – am dobândit-o o dată cu cea de a patra carte de bucate tipărită. Iar asta se întâmpla în ultimul an de domnie al lui Alexandru Vodă Cuza. Și, uite, ăsta-i motivul pentru care săptămâna asta am să vă dau numai rețete din Principatele Unite, din cartea scrisă cândva de Christ Ionnin și publicată în Bucureștiul anului 1865!
Rețetei din ziua de azi, culeasă din cartea cu pricina, îi zice: „Cotlete de berbece cu legume” și de vrei s-o gătești trebuie să ții seama de următoarele sfaturi:
„După ce ai curățat frumos cotletele, prăjește-le puțin cu unt proaspăt, cu buchetul de verdețuri, cu puțin usturoi și o bucată de cuișoară. Adaugă deasupra puțină zeamă de carne și vin. Mai adaugă câteva felioare de șuncă și morcovi. După ce au fiert bine, așază-le pe tingire, având grip ca sosul să fie bine scăzut”.
Rețeta nu-i mai multă. Sfatul meu e să mai puneți, pe lângă morcovi, câteva rondele de ceapă și fâșii de ardei. Roșu, că-i mai gustos! Iar mâine vă aștept din nou cu o rețetă din vremea lui Cuza, domnul Micii Uniri.
Notă: Volumul „Bucătărie română” al lui Christ Ionnin este în curs de publicare la Editura GastroArt, la 153 de ani distanță de la ediția princeps. Volumul este prefațat și adnotat de Simona Lazăr.