In România, numărul pacienților diagnosticaţi cu afecțiuni tiroidiene aproape s-a triplat în ultimii şase ani şi continuă să crească. Medicii endocrinologi atrag însă atenţia că afecţiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate, astfel că numărul real de bolnavi este cu mult mai mare.
În ciuda cifrelor alarmante, banii alocaţi de stat pentru tratarea acestor pacienţi a scăzut dramatic anul acesta, iar Ministerul Sănătăţii nu are nici măcar în plan un program de screening pentru aceste afecţiuni endocrine.
Dacă, în 2010, în România s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de boli tiroidiene, în 2016 au fost depistate 83.413 cazuri noi, arată ultimele statistici ale Institutului Național de Sănătate Publică.
Aceleaşi rapoate relevă că, în 2016 numărul de cazuri noi de hipotiroidie (n.r. - afecţiune cauzată de secreția scăzută de hormoni tiroidieni) depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale, iar majoritatea pacienţilor cu hipotiroidie sunt femei (86%).
Aceste cifre oficiale sunt departe de cele reale, spun medicii, potrivit cărora mulţi alţi oameni suferă de tiroidă fără să ştie.