De atunci, băutura şi-a câştigat "reputaţia" de panaceu, în special în Rusia, unde aceasta este atât de populară, încât a devenit băutură tradiţională.
Cvas este numele acestei licori magice, a cărei valoare terapeutică a făcut înconjurul lumii. Este o băutură fermetată, probiotică, preparată din diferite tipuri de pâine (secară, grâu, orz) sau din diferite tipuri de fructe (mere, pere, lămâi, afine, mure, zmeură, coacăze). În componenţa cvasului se regăsesc o mulţime de microelemente şi vitamine necesare vieţii, cum ar fi acidul lactic, vitaminele grupei B, calciul, magneziul, fosforul, dar şi aminoacizi.
Datorită procesului de fermentaţie, cvasul posedă o serie de proprietăţi terapeutice. Microorganismele care se stabilesc în cvas în timpul procesului de fermentaţie normalizează digestia şi înlătură bacteriile de la nivelul stomacului. Mai mult decât atât, băutura este de real ajutor celor ce suferă de gastrită, celor ce suferă de afecţiuni ale inimii sau celor cu sistemul nervos slăbit.
Aminoacizii din componenţa cvasului pot descompune şi elimina celulele moarte sau bolnave. În plus, cvasul fortifică smalţul dinţilor, vindecă ulcerele şi favorizează slăbirea, deoarece accelerează metabolismul.
Reţeta elixirului rusesc:
Ingrediente:
– 5 felii de pâine de secară sau neagră (sau fructe)
– 100g stafide
– 1,5 linguri de drojdie uscată (sau două cuburi de drojdie de bere, proaspătă)
– 2 căni de zahăr sau miere
– 5 litri de apă.
Se pun cei 5 litri de apă la fiert. În timp ce apa fierbe, se prăjesc feliile de pâine. Se ia vasul de pe foc şi se adaugă pâinea şi stafidele. Se pune capacul şi se lasă la infuzat peste noapte (cel puţin opt ore).
A doua zi, se scot bucăţile de pâine şi se aruncă. Într-un bol separat, se amestecă bine drojdia cu zahărul sau mierea şi se adaugă în vasul cu apă. Se pune capacul şi se lasă la fermentat încă şase ore, timp în care se amestecă din oră în oră.