Factori agravanți sunt mesele îmbelșugate, consumul de dulciuri, stresul sau anumite tulburări de natură hormonală. În tratarea balonării este important să elimini factorii care duc la apariția ei. Leacurile din plante ajută la alinarea simptomelor.
Vorbitul în timpul mesei facilitează aerofagia (înghițirea aerului), ceea ce duce la balonare.
Ceaiul de salvie stimulează digestia
Salvia contribuie la eliminarea gazelor de fermentație din tubul digestiv, prevenind apariția balonării. Stimulează apetitul și duce la o bună funcționare a aparatului digestiv. Ceaiul de salvie este folosit în tratarea colicilor, spasmelor intestinale, crampelor și indigestiei. Se prepară prin infuzie, dintr-o lingutiță de frunze mărunțite la 100 g apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Nu se recomadă mamelor care alăptează. În bolile ficatului, stimulează secreția bilei.
Ceaiul de fenicul potolește crampele
Semințele de fenicul pot fi preparate sub formă de ceai, prin infuzie. Feniculul absoarbe gazele și potolește crampele, atât la sugari cât și la adulți. Restabilește pofta de mâncare. Infuzia se prepară din 5-6 semințe, la o căniță cu apă fierbinte, pentru sugari, și dintr-o jumătate de linguriță de semințe la o cană cu apă clocotită, pentru adulți. Se beau 1-2 căni pe zi.
Află ce alte ceaiuri sunt eficiente împotriva balonării pe clickpentrufemei.ro.