Descoperiți cauzele și învățați cum să scapati de o respiratie urat mirositoare.
Sunt puţini aceia care nu s-au confruntat, intr-un moment sau altul, cu o problema de respiratie urat mirositoare. Fenomenul nu este nici pe departe unul misterios. Cauza sa imediată este binecunoscută: prezenţa compuşilor sulfuraţi, mai ales silfid de hidrogen şi metilmercaptan, in aerul expirat.
Există de altfel un aparat special cu ajutorul căruia se poate cuantifica prezenţa acestor compuşi, numit halimetru, a cărui utilitate în viaţa de toate zilele este cvasinulă.
Bacteriile responsabile
La 90% din persoane, cauza halenei urât mirositoare este cea bucală. Bacteriile se adună în şanţurile papilelor gustative, aflate pe partea posterioară a limbii si creeaza o respiratie urat mirositoare. Aceste microorganisme produc compuşi sulfuraţi extrem de volatili, care se elimină o dată cu expiraţia si produc o respiratie urat mirositoare.
Prezenţa acestor bacterii explică, de asemenea, mirosul urât al gurii dimineaţa, la trezire. Saliva mai puţin abundentă pe timpul nopţii facilitează proliferarea micilor invadatori în cavitatea bucală şi impicit a mirosurilor caracteristice. Din fericire, spălatul pe dinţi, consumul unui pahar de apă sau luarea micului dejun sunt suficiente pentru a elimina o respiratie urat mirositoare. Rămâne însă o enigmă de ce unele persoane produc o cantitate mai mare de compuşi sulfuraţi faţă de altele.
Alte posibile cauze de respiratie urat mirositoare
Mai sunt însă şi alte cauze care stau la originea de respiratie urat mirositoare, pe care vă invităm să le descoperiţi în rândurile ce urmează.
Alimentele. În mod normal, stomacul se închide etanş, o dată pătrunsă în acest organ, hrana; procesată sau nu, nu mai poate urca din nou spre esofag, doar cu ocazia eructaţiilor. Unele alimente, pe parcursul digestiei pot altera pe o perioadă determinată de timp halena.
Ceapa, usturoiul, sosuride grase, alcoolul sunt în general cel mai des incriminate. Din fericire, efectul neplăcut nu durează prea mult. Un emulsifiant gastric, un accelerator al secreţiei biliare sunt în general suficiente pentru a grăbi eliminarea problemei.
Aciditatea gastro-esofagiană crescută. Hiperaciditatea la nivel gastroesofagian modifică de obicei în rău mirosul respiraţiei, chiar şi la persoanele care nu prezintă manifestări digestive ale acestei probleme. Fumatul consumul de alcool sunt de cele mai multe ori responsabile, dar sunt situaţii când nu se evidentiază nici o cauză. Halena este atunci greoaie, uneori fetidă.
Medicamentele pentru reglarea acidităţii gastrice şi antireflux trebuie luate sub prescripţie medicală; ele se dovedesc foarte eficiente, mai ales la copii.
Castanele sălbatice – adevărate „depozite“ de sănătate
Vinurile medicinale – adevărate elixire pentru sănătate
Mii de farmacii, într-o singură plantă: roiniţa