Răceala comună este cea mai frecventă boală. Sugarii și copiii sunt afectați mai des și prezintă simptome mai prelungite decât adulții. Răceala este cauzată de un număr de virusi. Există mai mult de 100 de soiuri diferite de rinovirus, tipul de virus responsabil pentru cel mai mare număr de răceli. Alți viruși care provoacă răceli includ enterovirusuri și coronavirus.
Deoarece există atâtea virusuri care cauzează simptomele răcelii comune, oamenii pot avea mai multe răceli în fiecare an. Copiii cu vârsta sub șase ani au o medie de șase până la opt episoade pe an (până la una pe lună, din septembrie până în aprilie), cu simptome care durează în medie 14 zile.
Acest lucru înseamnă că un copil ar putea fi bolnav cu simptome intermitente pentru aproape jumătate din zilele din această perioadă de timp, fără a fi un motiv de îngrijorare.
Copiii mici aflati în sistemul preșcolar par să sufere de mai multe răceli decât copiii care stau acasă. Cu toate acestea, atunci când copiii din prima categorie intră în școala primară, aceștia contractează mai puține răceli, probabil pentru că au o imunitate crescută. (PM)
Raceala este una din cele mai uzuale forme de imbolnavire printre copiii de toate varstele. Desi dureaza maxim o saptamana pana cand se vindeca de simptomele virusilor ce cauzeaza raceala, copiii se simt rau si nefericiti, scosi din rutina vietii lor de zi cu zi, iar parintii ingrijorati cum sa ii intareasca imunitatea si sa il fereasca ca racelile sa recidiveze, doar doar vor scapa cu cat mai putine pe sezon.
Daca vrei sa afli mai multe despre racelile copiilor, indeosebi care este un numar de raceli pe an considerat acceptabil de catre specialisti, iata mai jos cate sfaturi pentru parinti ce pot prinde bine la casa omului.
Ce inseamna raceala la copii?
O raceala este o infectie virala a tractului respirator superior. Exista peste 200 de tulpini diferite care pot cauza aparitia simptomelor comune ale unei raceli iar numarul lor este in crestere. Practic, un copil nu reuseste niciodata sa tina ritmul cu numarul acestora ca sa aiba imunitatea pregatita si sa evite racelile pe durata unui an.
Intrucat racelile sunt, prin definitie, infectii virale, antibioticul nu este de niciun folos in tratamentul lor, stiut fiind faptul ca antibioticul se administreaza in cazul tratarii bacteriilor.
Cu exceptia nou nascutilor, racelile la copiii sanatosi nu prezinta niciun pericol, in ciuda neplacerilor cauzate prin alterarea starii lor generale.
Raceala trece de regula intre 4 si 10 zile fara un tratament special.
Uneori oboseala, stresul sau tipul specific al virusului in actiune poate declansa o infectie bacteriana in corpul copilului in zona gatului, sinusurilor, urechilor sau plamanilor. Infectia bacteriana slabeste sistemul imunitar al corpului si necesita tratament cu antibiotic.
Simptomele de baza pentru raceala la copii
In cazul copiilor, majoritatea racelilor incep abrupt. Copilul poate sa nu aiba nimic, sa fie vioi si in stare foarte buna si brusc, de la o ora la alta sa inceapa sa oboseasca, sa stranute, sa ii curga nasul si uneori sa faca febra. Copilul poate avea si durere in gat si o usoara tuse cateva zile, toate acestea sunt firesti la racelile comune ale copiilor.
Virusul responsabil la tura aceasta de raceala copilului tau poate cauza neplaceri si pe sinusuri, urechi, laringe, faringe. In timpul unei raceli, un copil poate avea si diaree dar poate si vomita.
La inceputul racelii, copilul poate fi foarte irascibil si iritat si sa se planga de durere de cap si congestie nazala (respira greu). Pe masura ce avanseaza raceala, secretia nazala devine din apoasa si transparenta in groasa si inchisa la culoare.