Organismul nostru produce lacrimi pentru a ne păstra ochii lubrifiați și pentru a ajuta la îndepărtarea oricăror corpuri străine. Dar atunci când corpul produce prea multe lacrimi, sau drenajul lacrimal este afectat, rezultă lacrimarea excesivă a ochilor. Deși nu este neapărat dăunătoare, ochii înlăcrimați pot fi supăratori și iritanți. Din fericire, ei pot fi tratați rapid și eficient.
Aparatul lacrimal (partea corpului care creează lacrimi și le transmite la nas) este un sistem complex de conducte și săculeți, care începe la colțul exterior al ochilor în glanda lacrimală. Aceasta este glanda care produce lacrimi.
Boala ochilor înlăcrimati sau epifora, este un simptom comun al multor condiții oftalmice, care poate proveni din pleoapă, segmentul anterior al ochiului sau sistemul lacrimal.
Cele mai multe dintre aceste condiții nu sunt un pericol major, dar pot produce vedere încețoșată, disconfort ocular sau iritarea pielii.
Lăcrimare excesivă este definită ca preaplinul de lacrimi de la unul sau ambii ochi. Epifora poate avea loc în mod continuu (să fie prezentă tot timpul), sau poate apărea intermitent (să fie prezentă doar uneori).
Epifora este împărțită în două categorii principale: supraproducția de lacrimi sau drenajul inadecvat de lacrimi.
Lăcrimare excesivă poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecvent observată la sugari, copii sub vârsta de doi ani sau la adulți cu vârsta peste 60 de ani. (PM)
Ochii înlăcrimați (sau, în termeni medicali, epifora) apar atunci când sunt produse lacrimi în exces. Acestea, în loc să se scurgă prin canalul naso-lacrimal, ajung pe față. Deși lacrimile sunt produse în mod normal pentru a curăța ochiul, prea multe lacrimi pot îngreuna vederea, așa că această afecțiune trebuie tratată.
Cel mai adesea, afecțiunea apare la bebelușii cu vârsta sub un an și la adulții de peste 60 de ani. Simptomele pot apărea doar la unul sau la ambii ochi. Cea mai frecventă cauză este blocarea canalului lacrimal, sau îngustarea lui, de obicei apărută în urma unei inflamații.
Atunci când canalul lacrimal este astupat sau îngustat, lacrimile nu se vor putea scurge și se vor aduna în sacul lacrimal. Stagnând acolo, ele pot crește riscul de infecție și vor produce un lichid vâscos. Infecția se poate extinde din acea zonă, cu ușurință, și la nas.
O altă cauză este producția exacerbată de lacrimi, care apare de obcei atunci când ochii sunt iritați. Organismul încearcă să producă mai multe lacrimi pentru a curăța factorul iritant.
Iritația poate apărea atunci când ochii intră în contact cu anumiți compuși chimici (cum se întâmplă când tăiem o ceapă, de exemplu), când ochiul este zgâriat sau avem particule de praf sub pleoape, atunci când suferim de conjunctivită alergică sau infecțioasă, când genele cresc înspre interiorul ochiului etc.