Joi 23 Martie |
---|
Acum la Antena Satelor |
APLAUZE PENTRU FOLCLOR (reluare) |
Urmeaza la Antena Satelor |
ASCULTĂ LIVE! |
Agricultura ecologică a înregistrat în ultimii 5 ani o creștere atât la nivelul producției și suprafețelor, cât și în ceea ce privește numărul de operatori. Suprafețele cultivate în sistem ecologic au crescut de patru ori în ultimii ani, ajungând în 2013 la 450.000 ha. Exporturile României de produse ecologice s-au triplat în anul trecut, depășind 200 milioane de euro iar numărul de operatori a crescut de la 2000 în 2008 la 16.000 în 2013.
Amploarea pe care a luat-o acest sector al agriculturii a determinat înscrierea meseriei de agricultor bio în Codul Ocupațiilor din România.
Denumirea oficială este operator în ferme ecologice mixte. Consfințirea oficială a acestei meserii deschide noi oportunități. Este vorba de apariția de noi locuri de muncă în mediul rural.
Invitat în cadrul emisiunii Fermier în România, Ion Păunel, președintele Agrostar Olt, anticipa că cea mai mare parte din suprafața agricolă a României ar putea fi convertită la agricultura ecologică în următorii ani. În prezent peste 15 000 de fermieri își câștigă existența activând în zona agriculturii certificată bio.
Cei interesați pot beneficia și de cursuri acreditate. ‟Ne așteptăm ca până la finalul acestui an să certificăm cel puțin 400 de persoane, avand în vedere că în primele doua sesiuni de cursuri din București am avut 50 de participanți" a declarat Ruxandra Simion, coordonator de training în cadrul Creative Business Management, agenția organizatoare a cursurilor.