Vă invităm într-o călătorie virtuală, pentru a descoperi cele mai spectaculoase 10 peşteri din țara noastră:
1. Peștera Huda lui Papară
Peştera Huda lui Papară se află în apropiere de comuna Sălcuia de Jos, jud. Alba. Numele peşterii înseamnă Adăpostul conducătorului, trimiţând astfel la posibilitatea ca aceasta să fie peştera din Trascău în care s-ar fi ascuns Zamolxis, zeul dacilor.
Ceea ce face ca această peșteră să fie atât de specială și să ocupe primul loc în acest top este mulțimea superlativelor pe care aceasta le deține. Este grota cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România.
2. Peștera Muierii
Peștera Muierii, aflată în comuna Baia de Fier din județul Gorj a fost sculptată în calcar de către râul Galbenul cu foarte mult timp în urmă, fiind totodată și prima peşteră electrificată din România, în anul 1963.
Cu o lungime de 7 km și o dispunere pe 4 niveluri, Peștera Muierii este formată dintr-o multitudine de camere și de formațiuni de o frumusețe deosebită, dintre care amintim Vălul Muierii, Cascadele Împietrite, Sala Turcului și Galeria Urșilor.
Denumirea cavernei este legată de o legendă care spune că în trecut, atunci când barbaţii plecau să apere ţara, femeile îşi luau copii şi se adăposteau aici, unde ramâneau ascunşi până la întoarcerea bărbaţiilor.
3. Peștera Focul Viu
Peştera Focul Viu este o altă minune naturală a ţării noastre, situată în Parcul Naţional Apuseni, in judetul Bihor, la o altitudine de 1.165 metri.
Cunoscută în vechime şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor, grota este alcătuită din două săli. Sala Mare are 68 de metri lungime şi 46 m înălţime şi adăposteşte un un impresionant bloc de gheaţă fosilă (al treilea gheţar ca mărime din România, după Gheţarul Scărişoara şi avenul Bortig) şi trunchiuri de copaci care au căzut prin fereastra din boltă şi au rămas "imortalizate" în masa gheţarului.
Privitorul nu poate rămâne decăt vrăjit la vederea gheţarului, asupra căruia razele soarelui se răsfrâng într-un fel unic, provocând reflexii scânteietoare, ce dau impresia că blocul de gheaţă arde la propriu.
4. Pestera Urșilor
Peștera Urșilor este cea de-a doua peșteră-emblemă a Munților Apuseni. Se află la o altitudine joasă, de aproximativ 500 m, tot în județul Bihor. Lungimea ei este de mai bine de 1,5 km, iar numele îi provine de la fosilele de urși ce au fost găsite aici, datând de acum 15.000 ani. Este o peșteră amenajată cu multă grijă, întreținerea ei făcându-se regulat, avându-se grijă a se păstra așa cum a lăsat-o Mama Natură.
5. Peștera Scărișoara
Peștera de la Scărișoara este un loc care trebuie văzut de toți cei care sunt turiști în zona Arieșeni. Este un loc de o frumusețe deosebită, care confirmă încă o dată că țara noastră este deținătoarea unora dintre cele mai prețioase comori naturale. Datorită frumuseții sale, aceasta a fost propusă din partea României la preselecția pentru „Cele 7 minuni ale lumii„.
Situată la o altitudine de 1165 m, peștera are o lungime de peste 700 m și o diferență de nivel de 105 m. Mai mult decât atât, această minune a naturii găzduiește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume. Din acest motiv, Ghețarul de la Scărișoara este prima peșteră din România declarată monument al naturii, în anul 1938.
6. Peștera Limanu
Aflată în Dobrogea, peștera are o lungime de aproximativ 3,4 km, fiind cunoscută pentru legendele ce se tot spun despre acest loc, cum că galeriile ei s-ar întinde până în Bulgaria sau Turcia sau că aici se ascundeau oamenii când erau cotropiți, chiar din vremea geto-dacilor. Alții spun că aici s-ar afla și nenumarate comori. Peștera adăpostește o faună diversă: șerpi, dihori, broaște țestoase, lilieci.
7. Peștera Polovragi
Celebră pentru grota de la intrare și pentru galeriile de o lungime semnificativă, Peștera Polovragi este săpată în versantul stâng al Cheilor Oltețului, la altitudinea de 670 m.
De-a lungul timpului, diverse legende s-au țesut în jurul acestei peșteri, în care se spune că se adăpostea marele Zamolxis. Tronul lui Zamolxis se află și astăzi în Peștera Polovragi și este locul cel mai sacru, încărcat cu diverse energii, din toată peștera.
8. Peștera Ialomicioara
Peștera Ialomicioara este o "văgăună" ascunsă în inima Masivului Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Peşterii de pe Valea Ialomiţei. Aceasta apare pentru prima dată în documentele oficiale la finele secolului al XVIII-lea, dar este un loc de care se leagă numeroase legende locale şi evenimente istorice. O vom găsi la o altitudine de 1.600 m, iar ceea ce o face deosebită este faptul că în interiorul acesteia se află o bisericuță.
9. Peștera Cetățile Ponorului
Peștera Cetățile Ponorului este una dintre peșterile cu care se mândresc apusenii. Prin interiorul ei trece și un râu care provine de la Lumea Pierdută și ajunge și la Peștera Caput. Este considerată de către specialiști ca fiind grota cu cel mai grandios fenomen carstic din România.
10. Peștera Vântului
Situată în Muntii Piatra Craiului, Peștera Vântului este de o frumuseţe rară și adăposteşte cel mai mare labirint subteran din România. Aceasta a fost declarată cea mai mare peștera din țară, acoperind 52 de km. Numele i s-a atribuit tocmai din cauza vânturilor puternice care șuieră prin ea, pe care le vom simți mai mult la intrarea în peșteră.