Aceste frumuseţi ale naturii diferă după formă şi mărime, fiind în continuă formare. Fluxurile de apă cizelează mii de ani rocile schimbând încontinuu aspectul cascadelor.
Incredibil de frumoasă, ţara noastră este locul în care veţi putea admira cascade mai mici sau mai mari, cascade cunoscute în lume, cum este cascada Bigăr, sau cascade mai puţin cunoscute, descoperite pe văi și pe cursurile râurilor. Indiferent de dimensiunea sau de popularitatea lor, cascadele noastre vă vor bucura cu siguranţă privirea.
Iată care sunt cele mai frumoase 10 cascade din România:
1. Cascada Bigăr
În urma unui top al celor mai frumoase cascade din lume, realizat de presa internaţională, cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin a fost clasată pe primul loc.
Cascada Bigăr aflată pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, este unică în lume pentru modul în care îşi revarsă apele, dar şi pentru faptul că este poziţionată pe linia Paralelei 45. Cascada Bigăr este o ciupercă imensă de pământ, acoperită cu muşchi, peste care curge una dintre cele mai albastre ape...totul creează un spectacol vizual de basm.
Este formată de apele cristaline ale izbucului Bigăr, un afluent al Minișului. De la „nașterea” sa de sub uriașul zid de stâncă și până la impunătoarea cascadă ce-i poartă numele, izbucul le oferă turiștilor alte zeci de cascade mai mari sau mai mici. Cascada impresionează prin căderea sa de apă, datorită „faldurilor” create de izbucul Bigăr, prin permanenta depunere de calcar, care atârnă ca niște poale peste apele Minișului.
2. Cascada Cailor
Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România. Aceasta este situată în partea de Nord-Est a Munţilor Borşa, în apropiere de staţiunea turistică Borşa.
Cascada se găseşte la altitudinea de 1300 de metri, iar căderea de apă este de 90 de metri. Apa curge dintr-un circ glaciar şi se scurge peste un abrupt numit Podul Cailor.
3. Cascada Bâlea
Cascada Bâlea mai este cunoscută şi sub numele de Urlătoarea Bâlei. Aceasta este situată în zona Munţilor Făgăraş, între Vârfurile Moldoveanu şi Negoiu.
Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, având în cădere de 60 de metri. În drumul către cascadă, peisajul este superb. Accesul se face doar pe Transfăgărăşan, până în punctul cabana Bâlea Cascadă.
4. Cascada Beuşniţa
În sudul Banatului se află cascada Beuşniţa, considerată minunea din Caraş Severin. Este emblema Parcului Naţional Cheile Nerei şi are poate, cea mai spectaculoasă cădere de apă dintre cascadele din ţara noastră. Spectacolul unic al apei curgând în şiroaie înspumate peste valurile de muşchi verde crud, fac din această cascadă una dintre cele mai frumoase locuri din România. Apele bogate în calcar ajung în timp să pietrifice orice ramură ori trunchi căzut în albie, orice frunză ori muşchi, transformându-le pe toate într-o rocă poroasă.
Cascada cu trepte de travertin are 15 metri înăltime, iar în zilele senine, când razele soarelui străbat până la apele învolburate ale râului, cascada pare înconjurată de zeci de curcubeie.
5.Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea este una dintre cele mai accesibile şi mai vizitate cascade din ţara noastră. Aceasta s-a format la o altitudine de 1100m, pe pârâul Urlătoarea, la întâlnirea dintre drumurile care leagă staţiunea Buşteni şi Poiana Ţapului de Valea Jepilor, Platoul Bucegi.
Cu o cădere de 15 m, crează un peisaj spectaculos pentru cei care ajung să o viziteze, mai ales în urma ploilor, când debitul este mult mai mare. Indiferent în ce perioada a anului alegi să o vizitezi, cascada Urlătoarea va fi o atracţie de neuitat.
6. Cascada Duruitoarea
Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai spectaculoase minunăţii ale României, fiind considerată monument al naturii, cu regim de arie protejată.
Duruitoarea este situată în zona masivului Ceahlău şi s-a format pe pârâul Rupturii, care se varsă în Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz). Căderea de apă este de aproximativ 25 de m şi este despărţită în două părţi: pragul superior are 20 m, iar cel inferior 5 m. Pe acesta din urmă, apa se răsfiră în evantai peste stâncă.
7. Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea, situată pe malul drept al Cernei, la 1000 de metri altitudine este o destinaţie pentru curajoşi. Urcuşul până la cascadă durează aproximativ o oră, pe serpentine strânse.
Apa are cădere liberă şi verticală de la aproximativ 40 m. Aceasta este vânturată deoarece şuvoiul de apă de sus se loveşte de un prag înainte de cădere. Poteca coboară uşor pe lângă perete şi surprinzător unghiul se schimbă la fiecare pas oferindu-ţi o altă imagine asupra cascadei.
8. Cascada 7 Scări
În Canionul 7 Scări, un loc cu un peisaj montan ce îţi taie respiraţia vom găsi o splendoare a naturii. Este vorba despre cascada 7 Scări, a cărui apă ce curge printre stânci, în șapte trepte, te lasă mut de uimire şi de încântare.
9. Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog este unul dintre obiectivele turistice demne de admirat în Munţii Apuseni. În funcţie de perioada anului, debitul cascadei poate varia, dar căderea spectaculoasă de aproximativ 15 m asigură de fiecare dată un peisaj deosebit turiştilor care ajung aici.
10. Cascada Ciucaș
Cascada Ciucaş este situată în cadrul Defileului Hasdatelor, foarte aproape de satul Corneşti, comuna Mihai Viteazul, judeţul Cluj. Este, fără doar şi poate, cea mai frumoasă cascadă din Transilvania şi una dintre cele mai frumoase din ţară.
Cascada Ciucaş, de o frumuseţe covârşitoare, are o înălţime de aproximativ 5 metri, iar la baza sa se află un mic lac cu apă lină. Apa de acolo este foarte caldă, uneori depăşind chiar şi temperatura de 25 grade.