Subiectul imunizării este unul extrem de controversat, apar informații contradictorii în diverse surse, majoritatea pe baza unor păreri și alegeri personale ale părinților.
De cele mai multe ori, nu sunt sustinute de dovezi stiintifice si totusi reusesc sa raspandeasca ideea ca vaccinurile sunt periculoase. Prin prisma faptului ca deciziile informate sunt intotdeauna de preferat in schimbul unora bazate pe informatii neclare, iata cele mai importante intrebari si raspunsuri despre vaccinarea copiilor – de la cat de sigure si mai ales cat de necesare sunt acestea si pana la presupuneri eronate privind posibile efecte secundare.
Continuam cu cele mai importante intrebari pe care si le pun parintii cu privire la acest subiect
Ce substante periculoase exista in vaccinuri
Nu se foloseste nicio substanta periculoasa pentru oameni, cu atat mai mult unele ce pot afecta organismul si sistemul imunitar al unui sugar. Atentia celor ce contesta importanta vaccinurilor se indreapta catre aluminiul folosit in cateva formule. De fapt, cei mici pot avea mai mult aluminiu in corp din laptele matern decat din vaccinuri.
Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor
Parintii care refuza sa isi vaccineze copiii invoca diverse motive, printre cele mai propagate fiind consecintele pe termen lung (se face aluzie catre diverse probleme de sanatate ce apar), dar si diferite teorii ale conspiratiei. La fel ca orice alta injectie sau orice alt medicament, vaccinurile pot avea cateva efecte secundare, dar acestea se rezuma (exceptand cazuri iesite din comun) la roseata localizata, usoara durere, uneori o mica umflatura. Copiii sensibili pot face febra, dar majoritatea acestor urmari dispar dupa o zi sau doua. Cat despre probleme grave (reactii alergice severe, convulsii, pierderea functiilor vizuale, auditive, motorii sau dureri puternice), acestea sunt atat de rare incat expertii nu le pot lega neaparat de momentul imunizarii, ci de alte cauze. Fireste, dupa ce copilul este vaccinat, se acorda atentie oricarei schimbari, oricarui semn, de la urticarie pana la probleme de respiratie, stari de slabiciune sau ameteala. Se recomanda consultul unui doctor cat mai repede cu putinta pentru orice astfel de reactii adverse, destul de rar inregistrate.
Cand si de ce se administreaza mai multe vaccinuri simultan
Cei mici intra in contact cu foarte multe tipuri de bacterii si virusuri in fiecare zi, oricat de prudenti ar fi parintii. Schema si calendarul de imunizarea sunt gandite in asa fel incat expunerea sa se realizeze intr-un mod controlat, in niciun caz daunator. Schema nationala de vaccinare include lista de vaccinuri obligatorii, dar si cateva optionale, ce se pot face in acelasi timp. Cu cat mai repede este vaccinat copilul, cu atat mai devreme va fi protejat de o anumita boala. Se pot administra simultan doua sau mai multe vaccinuri, scutindu-i pe cei mici de un stres inutil si o vizita in plus la doctor.
Cand NU ar trebui sa fie vaccinati copiii
Exista cazuri in care nu se recomanda administrarea unui vaccin. Se sugereaza o amanare pentru unii copii, ba chiar se interzice complet in cazul altora. Exista deci si situatii cand vaccinul devine periculos. Daca se cunoaste ca cel mic dezvolta o reactie alergica la oricare ingredient dintr-un anumit vaccin, este in mod automat interzis. Vaccinul este interzis si daca sistemul imunitar este afectat sau compromis din cauza unor afectiuni grave precum cancer sau HIV/SIDA sau in urma unui tratament medicamentos puternic (steroizi, chimioterapie). Atunci cand copilul este bolnav (gripa, raceala), este indicata amanarea imunizarii pana cand isi revine complet.
Indiferent de alegerea luata de parinti in numele copiilor, cea mai buna sursa de informatii si persoana abilitata care cunoaste si istoricul medical este intotdeauna doctorul. Acesta intelege nevoile copilului si impo
Subiectul imunizării este unul extrem de controversat, apar informații contradictorii în diverse surse, majoritatea pe baza unor păreri și alegeri personale ale părinților.
Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepţie fac doar situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale de vaccinare care are în evidenţa sa copilul minor are obligaţia de a informa în timp util persoana responsabilă asupra Calendarului Naţional de Vaccinare, se arată în varianta de proiect.
Un număr de 51 de copii au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, marţi, în localitatea timişeană Satchinez, în zilele următoare fiind vizate comunităţile vulnerabile din satele Saravale, Periam şi Măguri - cu cea mai numeroasă populaţie romă din judeţ. „Acţiunea se înscrie în cadrul campaniei de informare şi vaccinare împotriva rujeolei în localităţi din judeţul Timiş, fiind vizate în primul rând localităţi cu comunităţi mai mari de copii de etnie romă nevaccinaţi”, a declarat presei subprefectul Daniel Cristian Franţescu.
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică de „biopsie lichidă”, care ...
România a importat 59.369 tone de roşii în primele nouă luni din ...
Cei care vor să atragă fonduri europene prin Programul Operaţional pentru ...
Agenţia pentru Finanţarea Investițiilor Rurale recomandă Unităților ...
În perioada 23-24 ianuarie 2018 în Parcarea Instituției ...
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este prima instituţie din ...
Alpinistul român Horia Colibăşanu, timişoreanul care a reuşit să ...
Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă ...
Turiştii care urcă la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş pot vizita ...
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea va fi prezent ...
Specialişti ai Universităţii italiene Udine, sunt până pe 28 ...
Meteorologii atenţionează că vremea se înrăutăţeşte în jumătatea de ...
O varietate de ceapă persană ar putea avea un impact major în lupta ...
În anotimpul rece oamenii beau mai mult ceai decât în mod ...
În perioada 19 - 28 ianuarie 2018 va avea loc, la Berlin, Germania, cea ...