Vaccinul anti HPV tine cancerul uterin la distanta. Medicii oncologi din vestul tarii incurajeaza parintii sa-si imunizeze fetitele de la o varsta frageda. Din pacate, campania din 2012 a fost un esec total. Atunci mii de doze au ajuns la gunoi pentru ca parintii au refuzat imunizarea din cauza unor zvonuri care sustineau ca acest vaccin are si efecte adverse, lucru complet fals sustine medicul oncolog Stefan Curescu:" Am avea la dispozitie un mijloc de prevetie - vaccinul, dar a foat unul dinm marile esecuri si in urma cu cativa ani zeci de mii de doze de vaccinuri au fost aruncate, efectiv ca au expirat fiinda in contextul asta cu atat de multi care isi dau cu parerea, vaccinarea a fost un esec. Familiile au refuzat din diverse motive cu stiri false cum ca vaccinurile ar putea sa favorizeze aparitia unor anumite boli - autismul in cazul de fata - dar a fost si o campanie a unei parti a societatii civile, religioase. O alta tragedie este aceea ca nu mai avem medici scolari care ar fi putut sa fie interfata cu tinerele, pentru ca se vaccineaza tinere in pubertate, inainte de a-si incepe viata sexuala. Daca vacci nul este facut mai tarziu, nu mai are niciun efect."
Dupa mai multe demersuri din partea cadrelor medicale, parintii din Caras- Severin au inteles, in sfarsit, importanta acestui vaccin si au inceput sa isi imunizeze fetitele tocmai pentru a preveni cancerul de col uterin.
La ora actuala, vacinul anti HPV se gaseste in farmaciile din Caras - Severin, insa costurile sunt ridicate. Pentru o buna eficienta, este nevoie de 3 fiole administrate la un interval de 6 luni, iar pretul poate ajunge si la 2000 de lei.
Atât vaccinul anti-HPV tetravalent, cât şi cel bivalent au profiluri de siguranţă şi eficacitate excelentă. Ele trebuie introduse ca parte a unei strategii complete de prevenire a cancerului de col uterin şi a altor boli cauzate de HPV sunt de părere medicii din Caraş-Severin.