Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au observat trei rechini-bambus-cu-pete-albe (Chiloscyllium plagiosum) cu ajutorul unei tehnologii cu raze X care permite vizualizarea mişcărilor oaselor şi a muşchilor în interiorul corpului.
În timp ce rechinii devorau bucăţi de calamar şi de heringi, cercetătorii au constatat că 'centura scapulară' a rechinilor-bambus-cu-pete-albe se balansa către spate pentru a deplasa alimentele spre zona gâtului".
Invizibilă din exterior, centura scapulară a rechinilor este o bucată de cartilaj în formă de "U", punct de prindere al mai multor muşchi şi situată în spatele capului lor.
Se ştia deja că acel "umăr" controlează anumite înotătoare ale animalului şi că este util funcţiei locomotorii.
Dar, întrucât nu este direct ataşată de oasele maxilarului şi nici măcar de capul peştilor, cercetătorii nu credeau că acea centură scapulară ar putea juca un rol în alimentaţie.
Or, "trăgându-şi 'centura umărului' în spate, rechinii creează aspiraţia necesară pentru a împinge hrana spre fundul gurii şi în tractul digestiv", a explicat Ariel Camp, cercetător la Universitatea Brown şi autor al studiului.
Te-ar mai putea interesa si:
Concluzie științifică: Pământul și-ar putea PIERDE hidrosfera
Păsările au creier mic şi abilităţi mari, susţine un studiu recent
Anomaliile METEO devin fenomene obișnuite! Cum s-a schimbat clima